"МВФ зацікавлений у розвитку економіки"

4 червня 2015

Програма співробітництва України з МВФ є вигідною для нашої країни. Усі її аспекти міністр фінансів Наталія Яресько виклала у спеціальній лекції, яку прочитала в Університеті банківської справи Нацбанку.

Викладачі, аспіранти й студенти закладу дізналися, що нині Україна стоїть на шляху стабілізації економіки. Про це, на думку міністра, свідчать такі факти: за останні місяці резерви Національного банку зросли з їх мінімуму у березні майже вдвічі, держбюджет виконується за доходами, немає паніки на валютному ринку, а українці знову поступово почали нести гривневі заощадження до банків.

І надійним партнером на цьому шляху є МВФ. «Співпраця є дуже цінною принаймні з двох причин. Перша — це вартість ресурсів фонду. Якщо за комерційним валютним боргом, залученим у попередні роки, середньозважена відсоткова ставка становила близько 8%, то кредити МВФ коштують менше 3%. І якщо середній період погашення комерційного боргу 5—7 років, то чинна програма співробітництва з Фондом передбачає повернення коштів за 10 років, причому перші 5 років — це пільговий період, коли основна сума боргу не сплачується», — пояснила урядовець.

Другою причиною названо те, що Фонд не просто надає кредитування країні, але й допомагає їй поновити свою фінансову спроможність, підказуючи, які саме реформи потрібно проводити задля цього.

Наталія Яресько розповіла слухачам про історію становлення відносин між Україною та МВФ, разом з тим, звернула увагу, що іноді українці хибно та упереджено розуміють таке співробітництво. «Це саме українська програма, яка окреслює плани уряду щодо запровадження конкретних змін у певних секторах економіки. Програма реформ є вигідною саме для нашої країни і побудована на програмі реформ уряду, на Коаліційній угоді та президентській Стратегії розвитку України 2020» — цитує слова міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Так у рамках програми співробітництва з МВФ Україна вже здійснила низку важливих кроків з реформування економіки. Зокрема в енергетичному секторі, питанні дефіциту Пенсійного фонду, очищенні банківської системи, поліпшенні інвестиційного клімату, боротьби з корупцією тощо.

До осені, запевнила Наталія Яресько, коли планується чергов0ий перегляд програми МВФ, уряд налаштований реалізувати наступні заплановані кроки у цих сферах. Дії уряду, реалізація програми реформ та підтримка міжнародних партнерів дали змогу стабілізувати ситуацію в економіці. Та за мету поставлено відновлення зростання економіки, вже починаючи з 2016 року.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua