"МЗС укотре запрошує до діалогу"

30 квiтня 2014

Вітчизняне зовнішньополітичне відомство оприлюднило Коментар щодо відмови Російської Федерації від участі у консультаціях, які Україна пропонувала провести 28 квітня 2014 року згідно з п. 16.2 Віденського документа про заходи зміцнення довіри і безпеки у зв’язку з навчаннями Південного та Західного військових округів ЗС РФ поблизу українських кордонів. «Російська сторона дещо дивно аргументувала свою відмову, посилаючись на те, що положення розділу ІІІ Віденського документа не можуть бути застосовані до ситуації, яка склалася поблизу східних кордонів України. Таким чином Росія знову відмовилася надавати будь-які роз’яснення щодо мети своєї інтенсивної військової діяльності на наших кордонах», — передає текст документа прес-служба Міністерства закордонних справ.

У зв’язку з цим відомство нагадало своїм російським партнерам, що у

п. 16 розділу ІІІ Віденського документа йдеться про домовленість держав-учасниць консультуватися та співпрацювати з будь-якої незвичайної та незапланованої військової діяльності збройних сил поза місцями їх постійного розташування за мирного часу, яка є суттєвою з військової точки зору.

«Вважаємо, що «військові навчання», які Росія раптово вирішила провести у безпосередній близькості до українського кордону, повною мірою відповідають критеріям, зазначеним у розділі ІІІ Віденського документа. Особливе занепокоєння викликає і те, що російські високопосадовці, зокрема міністри закордонних справ та оборони, натякають на можливість введення під абсолютно надуманим приводом своїх військ на територію України. Навряд чи у світі знайдеться держава, яка б за аналогічних обставин не висловила своєї стурбованості», — йдеться в документі.

Також МЗС зазначає, що російська сторона вкотре не скористалася можливістю роз’яснити суть своїх намірів. Натомість продовжує практику порушення положень Віденського документа (до речі, вони не передбачають відмову від участі у консультаціях). «Росія свідомо уникає відвертої розмови щодо своєї агресивної військової діяльності протягом останніх кількох місяців», — робить висновок зовнішньополітичне відомство.

Тому Україна скликає передбачене п. 16.3 Віденського документа спільне засідання Форуму з питань співробітництва в галузі безпеки та Постійної ради ОБСЄ для обговорення ситуації, яка склалася на східних кордонах нашої держави. На заході планується обговорити ситуацію із захопленням у Слов’янську групи міжнародних інспекторів, які перебувають в Україні згідно з положеннями Віденського документа. «Сподіваємось на конструктивну участь російської сторони у цьому засіданні», — резюмує документом свою позицію вітчизняне МЗС. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua