"МЗС України: Дезінформація є безпрецедентною і спланованою"

12 березня 2014

«Останнім часом на території АР Крим, окупованої російськими військами та іншими підконтрольними їм воєнізованими угрупованнями, спостерігається безпрецедентна кількість кричущих випадків порушення прав і свобод людини, нехтування Конституцією України та нормами міжнародного права.

Росія, діючи за посередництвом так званої маріонеткової кримської влади, а також безпосередньо через незаконно дислоковані на території Криму підрозділи Збройних сил РФ, несе повну відповідальність за вражаючі утиски прав і свобод мирних громадян», — такими словами у коментарі Міністерство закордонних справ України відреагувало на ситуацію в Криму.

В оприлюдненому тексті йдеться, що під безперервним морально-психологічним тиском перебувають журналісти, які намагаються об’єктивно висвітлювати події в Криму. Тож представники українських та закордонних ЗМІ постійно стикаються з перешкоджанням законній професійній діяльності, обмеженням права на свободу пересування територією АРК, із прямими погрозами та навіть агресивними силовими діями.

Прізвища окремих громадян та журналістів, які виступають проти спроби Росії анексувати Крим та висловлюють незгоду з незаконними рішеннями нелегітимних кримських посадовців, вносять до «списків неблагонадійних осіб», їхні фотографії та інші особисті дані розмішують у соціальних мережах та на інформаційних дошках із закликами до жорстокої розправи над ними. У прес-службі МЗС також зазначають, що міжнародних спостерігачів, які прибувають до України для проведення об’єктивного моніторингу порушень прав людини в Криму, не пускають на територію автономії або змушують залишити півострів.

Так, 5 березня у Сімферополі Спеціального посланника Генерального секретаря ООН Роберта Серрі змусили перервати візит до Криму. Завершилися невдачею й інші чотири спроби спостерігачів від ОБСЄ потрапити на півострів. Окрім цього, постійного тиску озброєних угруповань зазнають українські військові.

Апогеєм зневаги до всіх базових норм українського та міжнародного законодавства в МЗС називають насильницьке викрадення журналістів, активістів та військовослужбовців ЗСУ. До прикладу, про місце перебування двох затриманих 9 березня на КПП при в’їзді до Криму з боку Херсонської області груп журналістів та активістів досі нічого не відомо.

«Викрадення мирних людей у центрі сучасної Європи є неприпустимим порушенням усіх демократичних норм і принципів та потребує негайного жорсткого реагування, зокрема з боку наших міжнародних партнерів», — йдеться у документі. Тож за цих обставин необхідно надати чітку правову оцінку діям тих, хто заради задоволення своїх прагматичних інтересів планомірно знищує демократичні надбання України, намагається створити небезпечний прецедент, який становить загрозу регіональній стабільності.

Вітчизняне зовнішньополітичне відомство обурене тим, що МЗС Росії взяло на себе місію планомірної дезінформації, сіє безпідставні страхи серед своїх громадян, формує жахливу картину подій в Україні, які не мають нічого спільного з дійсністю. «На підставі отриманих від правоохоронних органів України даних офіційно заявляємо, що 8 березня у Харкові не було випадків застосування вогнепальної зброї та вогнепальних поранень. Не підтверджується також наведений російським МЗС факт затримання дніпропетровською міліцією сімох російських журналістів, — спростовують поширені російською стороною дані працівники вітчизняного МЗС. — Укотре звертаємося до МЗС РФ з настійним проханням утриматися від тиражування неперевіреної інформації. Коли все міжнародне співтовариство очікує від російської сторони конструктивних дій з деескалації ситуації в Криму, закликаємо РФ до стриманості, виваженості та відповідального ставлення до пошуку шляхів урегулювання ситуації в АР Крим. Радимо дослухатися до реальних свідчень громадян України та інших держав, які проживають в Україні. Окрім подальших агресивних дій Росії, їм нічого не загрожує». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua