"На безриб’ї вполювали і судака, і сома"

Наталя ЗВОРИГІНА
3 липня 2013

ПІДВОДНІ ПРИСТРАСТІ. Днями у селищі  Канівському на Запоріжжі відбулися  XIX відкриті змагання обласної федерації підводного полювання, дайвінгу та риболовлі, які зібрали   20 команд з Донецька, Дніпропетровська, Харкова, Херсона, Сімферополя,  Бердянська,  Маріуполя та господарів.

Організатори  мали на меті  популяризацію здорового способу життя та  свого захоплюючого  спорту, якомога ширшого  залучення молоді до занять  та об’єднання неорганізованих підводних мисливців у  єдину спільноту.

Змагання видалися  вельми захоплюючими, азартними і водночас результативними. За п’ять годин, що були відведені спортсменам для полювання на глибині, причому, без акваланга, а лише «на затримці дихання», учасники зібрали цілком пристойний «урожай» — понад 125 кілограмів риби: сазанів, судаків, лящів, карасів, сомів. Цінний продукт харчування за традицією передали у Запорізький інтернат для дітей з особливими потребами, що на Великому Лузі.

Абсолютним переможцем в особистому заліку був визнаний підводний мисливець з Маріуполя Юрій Пакселєв. За гігантського сома довжиною 1 метр 14 сантиметрів і вагою 23 кілограма 260 грамів він був удостоєний диплома і призової статуетки.

Ось така вона красива.... і смачна

Підводним полюванням приватний підприємець Юрій Пакселєв, за його словами, захопився ще чотири роки тому і вже встиг узяти участь у  змаганнях різного рівня, втім такий улов у нього вперше.

— Наша команда прибула на базу ще два дні тому, — розповів переможець. — Ми проводили тут тренування, виявили на глибині під Лисою горою  місце, де залягають сомики. Тож щойно розпочалися змагання, відразу  вирушили на опрацьовану територію. Я приїхав, щоб стати чемпіоном, і в мене це вийшло!

У командному заліку найкращою виявилася команда «Бакай» з Херсона, на другому місці маріупольські «Морські кролики», на третьому — маріупольський «Марлін».

А кажуть, що у Дніпрі риби немає... Фото надане автором

Запорізькі підводні мисливці теж здивували вболівальників своєю здобиччю. Відповідальний секретар Запорізької федерації підводного полювання, дайвінгу та риболовлі Євген Самсонов, приміром, добув судака вагою 2 кілограми 420 грамів. Така риба вже

рідкість, стверджують експерти. Ще один запорожець Євген Силенко добув сома вагою 5 кілограмів 470 грамів.

— Мисливська удача в цей день усміхнулася не всім 60 учасникам змагань, — підтвердив віце-президент Запорізької обласної федерації підводного полювання, дайвінгу та рибальства Геннадій Ушаков. — Усього виловили 40 «хвостів» загальною вагою 125 кілограмів 185 грамів. Умови для підводного полювання були, що називається, екстремальні — в каламутній воді рибку погано видно. До того ж риби в Дніпрі фактично немає! Тож і не вполювали   жодної щуки, окунь — в єдиному екземплярі, сома і судака — також небагато…

До нинішніх змагань підводних мисливців уперше масово й активно  долучилися журналісти місцевих ЗМІ. І нехай журналісти цього разу  не брали участь у підводному полюванні: без спеціальної підготовки та необхідного спорядження  ніхто з  медійників так і не зважився на занурення в безодню Дніпра, та завзяті рибалки все-таки зуміли здобути цілком пристойний улов на вудку. А підбиття підсумків завершилося традиційним частуванням з юшкою та кулешем, які приготували на березі в похідній солдатській кухні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua