"На Чернігівщині промисловий потенціал отримає друге дихання"

Євдокія ТЮТЮННИК
21 травня 2015

У Придесенні з’явилися нові робочі місця і податки, які поповнять бюджет області. Саме під таким кутом зору місцеві виробники розглядають співпрацю з державним концерном «Укроборонпром». Про те, що ця справа взаємовигідна, йшлося на засіданні Ради регіонального розвитку, в якому взяв участь керівник Державного управління справами Адміністрації Президента Сергій Березенко.

Україна завжди славилася у світі виробництвом якісної зброї. Однак комплектуючі поставляли з-за кордону, зокрема з Росії. Налагодити виробництво необхідних деталей на вітчизняних підприємствах — означає убити кількох зайців одним пострілом: одержати суперважливу тепер продукцію для оборони країни, дати поштовх підприємствам, які мають великий потенціал, але нині ледь виживають. А в перспективі можуть вийти на світовий ринок, зміцнюючи економіку надходженням твердої валюти.

Чернігівські виробники скористалися нагодою одержати замовлення на виготовлення комплектуючих для «Укроборонпрому». Давно працює на закордон ніжинський «Прогрес», хоча це державний завод, з комплектуючих якого збирається високоточна зброя. Колектив виготовляє продукцію, якої потребує власна армія, для Індії та Пакистану.

Є й інші резерви. Приміром, на 171-му Чернігівському ремонтному заводі, де раніше трудилися 1000 осіб, а тепер лишилося всього 20. До того ж тут уміють ремонтувати екскаватори й грейдери, необхідні для побудови прикордонної смуги між Україною та Росією.

На українську армію може працювати й підприємство «Сіверянка», на якому шиють формений одяг для державних військових служб. Однак головними замовниками є закордонні партнери. Тому що в рідній країні нерідко тендер виграють компанії, що складаються з кількох чоловік, які не мають власної виробничої бази й потім шукають, де пошити партію одягу. Такий стан справ Сергій Березенко назвав зрадою національним інтересам, злочинною недбалістю, яка призводить до недозабезпечення наших солдатів на передовій.

Цікаву розробку продемонстрували також фахівці Чернігівського колективного підприємства «Пожтехніка». Це портативний вогнегасник, який у бойових умовах може врятувати не одне життя. Він легкий і зручний, одягається на плече, як ранець.

Завершенням засідання Ради регіонального розвитку стало підписання меморандуму про розширення співпраці між керівництвом області й концерну «Укроборонпром». Найближчим часом планують вивчити і розглянути всі можливості чернігівських підприємств щодо переформування їх задля одержання вкрай важливих державних замовлень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua