" На честь краєзнавця і фольклориста Марії Руденко назвали планету"

Олег ЧЕБАН
18 лютого 2015

На Вінниччині відбулося обласне свято народного мистецтва з нагоди сторіччя від дня народження відомої  майстрині, краєзнавця і фольклориста  Марії Руденко, яка записала понад три тисячі народних пісень, тисячі прислів’їв і приказок, казок, легенд, переказів, замовлянь, голосінь та виготовила не одну тисячу оригінальних витинанок, відомих у всьому світі. Зібрані нею фольклорні матеріали друкувалися у різних збірниках, а вишиті неперевершеною майстринею рушники, сорочки, скатерки і картини отримали високу оцінку не лише в Україні, їх експонували і зберігають в багатьох країнах — США, Канаді, Австралії та інших.

Цікаво, що свого часу відомий український  астроном Микола Черних, відкривши малу планету, назвав її на честь Марії Руденко — «Горлиця» (багато років вона очолювала самодіяльний народний ансамбль з такою назвою).

Свято з нагоди ювілею від дня народження заслуженого працівника культури, заслуженого майстра народної творчості, лауреата премії ім. П.Чубинського Марії Руденко провели обласний центр народної творчості спільно з обласною науковою бібліотекою імені К. Тимірязєва. У рамках заходу відбулася  виставка декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва з експонатів Могилів-Подільського музею етнографії і народного мистецтва імені М. Руденко та робіт Марії Оксентіївни з  обласного краєзнавчого музею. Також було презентовано  експозицію «Ювілей подільської берегині» з фондів обласної бібліотеки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua