БЕЗПЕКА

Україна разом із міжнародною спільнотою повинні якнайшвидше реалізувати всі чорнобильські проекти, передусім - добудувати новий безпечний конфайнмент над зруйнованим блоком Чорнобильської АЕС. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв на засіданні Спільного комітету "Україна -ЄБРР", повідомляє його прес-служба.

Він повідомив, що нині фактично підтверджено участь близько 30 країн та міжнародних організацій у Конференції донорів зі збору додаткових коштів до Чорнобильського фонду "Укриття" з метою завершення міжнародних проектів на ЧАЕС, яка відбудеться 19 квітня в Києві.

У свою чергу співголова Комітету "Україна - ЄБРР", віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку з питань управління ризиками, персоналу та ядерної безпеки Хорст Райхенбах констатував досягнення прогресу у реалізації низки проміжних завдань, які було намічено під час попередньої зустрічі у жовтні минулого року.

Одним із таких досягнень він назвав підписання контракту із компанією "Холтек" на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива. "Важливо, що всі проектні питання вирішено, і це відкриває шлях до активної роботи, тож такі новини будуть позитивним сигналом для міжнародних донорів", -заявив банкір та висловив думку, що міжнародна спільнота налаштована зібрати необхідні кошти для всіх чорнобильських проектів.