"На Дніпропетровщині посіяли 60% ярих культур"

7 квiтня 2015

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

Аграрії Дніпропетровщини посіяли понад 60% ранніх ярих культур на площі 196 тисяч гектарів (з них 180 тисяч — ярий ячмінь). За словами директора департаменту агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації Вадима Удовицького, посівна кампанія в області має пройти чітко в оптимальні строки, бо заздалегідь підготовлено матеріально-технічну базу. В лабораторіях сільськогосподарської інспекції перевірили 66 тисяч тонн насіння. Паливно-мастильними матеріалами Дніпропетровщина забезпечена на 96%. Агропідприємствам області потрібно 110 тисяч тонн мінеральних добрив, але поки що їх є лише 84% необхідної кількості, адже ціна на них цього року здорожчала у 3—4 рази. 

Із середини квітня — після завершення посіву ранніх зернових — аграрії саджатимуть овочі, зокрема й картоплю — нею охоплять 52,4 тисячі гектарів, а на 36,5 тисячі гектарів висадять решту овочів. Водночас засіватимуть 340,8 тисячі гектарів кукурудзою на зерно та 430,2 тисячі гектарів соняшнику. А вже у травні планують засіяти 4,2 тисячі гектарів гречки. Загалом в області посівна охопить площу майже 1156,3 тисячі гектарів.

Як зазначив директор Інституту зернового господарства степової зони НААН Анатолій Черенков, погодно-кліматичні умови сприяють дніпропетровським аграріям. На його думку, головне — в оптимальні строки посіяти ранні ярі зернові й зернобобові. Це стосується саме ячменю, гороху та вівса. Адже ці культури формують максимальний урожай, коли їх закладають у землю на необхідній глибині за температури ∂рунту +5, +7 градусів. При цьому формується найбільш розвинена коренева система. Якщо в строки не вкластися, то кожен день знижує врожай на 1,5—2 центнери.

ОФІЦІЙНО

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, на 1 квітня посіяно ранніх зернових культур на площі 1,5 мільйона гектарів, або 60% прогнозу (торік — 2,2 мільйона гектарів). Пшениця зайняла 104 тисячі гектарів, або 77% (у 2014-му — 140 тисяч), ячмінь — 1,1 мільйона, або 57% (торік — 1,7 мільйона гектарів), овес — 133 тисячі гектарів, або 54% (у 2014-му — 216 тисяч), горох — 134 тисячі, або 86% (торік — 164 тисячі).

Найбільші площі засіяли господарства Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Харківської, Херсонської, Хмельницької та Миколаївської областей. Тамтешні показники — в межах 55—93%.

У 10 областях розпочали сіяти цукрові буряки. Вже посіяно 37 тисяч гектарів, або 12% прогнозу (торік — 179 тисяч гектарів).

Підживлення озимих культур на зерно проведено на площі 6,8 мільйона гектарів, або 86% прогнозу (у 2014-му — 7,1 мільйона гектарів). Повністю підживили посіви у Вінницькій, Хмельницькій, Чернігівській, Волинській та Івано-Франківській областях. Готовність на 70—90% — в Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській та Херсонській областях.

А ТИМ ЧАСОМ

Поля не залишаться без урожаю

Аграрії Буковини сіють ярі зернові, соняшник і навіть саджають картоплю. Проте в семи районах області досі не знають, що буде з озимими, покинутими «Мрією». Агрохолдинг, який переживає не найкращі часи, продовжує лише обіцяти дати лад 28 тисячам гектарів ріллі, що орендує у власників паїв (а їх майже 20 тисяч осіб).

— Ми не допустимо, щоб ці поля залишилися без врожаю, а селяни — без орендної плати, — обіцяє Василь Сандуляк, виконувач обов’язків директора департаменту АПК Чернівецької облдержадміністрації.

Весняно-польову кампанію можна було б назвати цілковито успішною, якби не цінові коливання. «Ніколи ще сільгоспвиробникам не доводилося віддавати за тонну аміачної селітри чотири тонни зерна», — каже Василь Сандуляк. 

Щодо посівних площ сільгоспкультур, то вони навіть збільшились порівняно з минулим роком за рахунок ярого клину. Озимі зійшли добре на 47,3 тисячі гектарів. Їх є чим підживлювати — сільгосппідприємства краю цілковито забезпечені міндобривами, а також засобами захисту рослин. Проблема виникає з пальним, якого в наявності — половина від потреби. Але немає підстав сумніватися, що весняні польові роботи пройдуть в оптимальні агротехнічні строки. Наразі агроформування області забезпечені високоякісним посівним матеріалом, який пройшов перевірку в державних лабораторіях. Але в області говорять про невтішну перспективу із насінням через реорганізацію державної сільгоспінспекції. 

Світлана ІСАЧЕНКО,
«Урядовий кур’єр»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua