"На Донбас повертається мирне життя"

Лариса ДАЦЮК
8 липня 2014

Після звільнення від терористів низки населених пунктів на сході України за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка створено міжвідомчий координаційний штаб, куди увійшли як державні чиновники, так і волонтери та представники міжнародних організацій, які опікуються проблемами тимчасово переміщених осіб з територій, де орудують терористи.

Зруйнована інфраструктура потребує якнайшвидшого відновлення. Фото УНIAН

На брифінгу в Кабінеті Міністрів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман повідомив, що вже створено три пункти (в Сватовому, Красноармійську та Барвінковому), де тимчасові переселенці можуть зареєструватися та отримати необхідну допомогу. Паралельно запрацює інформаційний ресурс, зайшовши на який можна дізнатися, в якій області  людину зможуть прийняти, чи є там можливість працевлаштуватися, віддати дитину до садочка чи школи.

Мінінфраструктури на вимогу координаційного штабу готове забезпечити всі перевезення. Вже створено запас вагонів і сформовано три потяги, повідомив профільний міністр Максим Бурбак. А ще відомство відновило роботу поштових відділень на звільненій території. Приміром, у Краматорську пошта працює, у Слов’янську — відновить роботу одразу після того, як налагодять електропостачання. На порядку денному й відновлення зруйнованих мостів: три у Донецькій області й три у Луганській. Ремонтувати треба буде понад 700 км автодоріг на Луганщині і майже 230 на Донеччині.

Координаційний штаб опікуватиметься і відновлювальними роботами на звільненій території, куди вже повертається чимало тих, хто, рятуючи своє життя, втік із насиджених місць. Роботи тут вистачає, адже бандити  знищили значну частину інфраструктури населених пунктів. Однак, на переконання віце-прем’єра, знадобиться 5—6 днів, щоб у звільнених містах відновити постачання води та електроенергії. Можливо, це вдасться зробити й швидше, якщо не підтвердяться відомості про мінування багатьох об’єктів.

Щодо забезпечення жителів визволених населених пунктів продуктами харчування, то тут виникають певні проблеми, передусім через відсутність точної інформації про кількість тих, кому потрібна допомога. Саме тому так важливо, щоб люди реєструвалися як у штабі, на «гарячій лінії» Кабінету Міністрів, у Мінсоцполітики. Звертатися варто і до співачки Руслани, яка координує у штабі всю волонтерську діяльність. Знати точну кількість переселенців важливо ще й тому, що органи влади мають визначити, скільки та які ресурси слід мобілізувати і куди їх спрямувати.

Наразі цієї конкретики немає. Попередні підрахунки не викликають в уряду довіри. Тому все ретельно треба перевірити, адже зайвих коштів немає. Допомагати Донбасу треба, однак не слід забувати й про решту територій. Тож, за словами Володимира Гройсмана, доведеться звертатися по допомогу до інших країн. І не обов’язково по гроші. Можлива допомога будівельними матеріалами, технологіями. Головне — налагодити контроль за всіма цими ресурсами, щоб вони потрапили за призначенням.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua