"На «дзеркало» нарікань не буде"

Світлана УСАТЮК
19 квiтня 2013

ПЕРСПЕКТИВА

В Івано-Франківську розпочинають реконструкцію підприємства, продукція якого зробить дороги якіснішими і довговічнішими 

Цієї весни Прикарпаття зустрічає гостей не лише притаманними її мешканцям щирістю та бажанням показати всі принади рідного краю, а й поганими дорогами. Нині більшість автошляхів області, після цьогорічної щедрої на заметілі та перепади температур зими, потребують капітального ремонту. Але якщо раніше дорожники лише скрушно розводили руками, оскільки коштів із місцевого та державного бюджетів на їх ремонт завжди виділялося як на Охрімову свитину, то тепер у них з’явилася надія, так би мовити, на «світло в кінці тунелю». Йдеться, звичайно, не про додаткові кошти, а про те, що спеціальний дорожній цемент для ремонтних робіт уже невдовзі обіцяє постачати місцеве підприємство — ПАТ «Івано-Франківськцемент».    

Виготовлення цієї високоякісної і дефіцитної в Україні продукції стане можливим після проведення спільно з фірмою «FLSmidth» (Данія) реконструкції виробництва і створення на базі діючої інфраструктури нової технологічної лінії. В усьому світі такий цемент, розповідає голова наглядової ради ПАТ «Івано-Франківськцемент» Микола Круць, використовується для основи бетонних сумішей при спорудженні доріг, мостів, аеродромних покриттів. «В Україні дорожній цемент виробляється у незначних кількостях, — каже співрозмовник. — З огляду на стан наших доріг сьогодні це питання особливо актуальне».

Окрім дорожнього цементу, прикарпатське підприємство зосередиться на випуску деяких видів тампонажного, сульфатостійкого цементу, що застосовується у видобувній промисловості. У перспективі на Івано-Франківщині цю продукцію зможуть використовувати при розробці родовищ сланцевого газу. Фахівці заводу спільно з науковцями Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу вивчають вимоги до якісних характеристик тампонажного цементу, які висуваються представниками американської компанії Chevron, основного претендента на освоєння Олеської газової площі.

«Сьогодні навколо питань енергетичної безпеки кожної держави і зокрема України багато розмов, — констатує ректор навчального закладу Євстахій Крижанівський. — Є великі надії на видобування альтернативного палива, сланцевого газу. Також є певні побоювання та застереження стосовно впливу розробок на довкілля. Та ми переконані, що їх можна уникнути, використовуючи тампонажний цемент, який герметизуватиме середовище видобутку газу».

Область зацікавлена в реалізації нового виробничого проекту. Адже ним передбачено створення 300 нових робочих місць та зростання обсягів надходжень до бюджетів усіх рівнів, зокрема до місцевих майже на 27 мільйонів гривень. Окрім того, дороги завжди були і будуть дзеркалом розвитку регіону зокрема і країни загалом. А підвищення їх якості та зносостійкості заощадить кошти для прокладання нових та утримання в належному стані існуючих.

«Цей проект — основа для розвитку регіону, будівництва приміщень, доріг, інфраструктури», — вважає керівник підрозділу країн СНД та Центральної Європи фірми «FLSmidth» Рікард Еймерт. Прикарпатці матимуть змогу переконатися в цьому вже наступного року. Сьогодні ж тривають підготовчі роботи.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua