На нічному небі 31 жовтня з'явиться "блакитний" Місяць – так називають другий повний місяць, що припадає на один календарний місяць. Зазвичай в році буває 12 повних, по одному – кожен місяць. Однак високосний 2020 рік підготував додатковий 13 повний місяць.

У суботу 31 жовтня о 5:49 за київським часом (14:49 GMT) з’явиться другий повний Місяць цього у жотні. Використовуйте бінокль або телескоп, щоб розглянути кратери в західній частині Місяця в п'ятницю або в східній у суботу. Тільки жителі Східної Європи, Близького Сходу та Східної Африки побачать Місяць в його найповнішій фазі.

Після заходу Сонця "блакитний" Місяць розташується в 4 градусах на південний схід від Марса – досить близько, щоб можна було спостерігати ці небесні тіла разом за допомогою бінокля.

Повна зміна місячних фаз зазвичай відбувається за 29,5 діб. Але, якщо в місяці 31 день, значить, якісь фази в календарному місяці повинні відбутися двічі. У жовтні 2020 року повторюється фаза повного Місяця.

Місяць, який зійде над Землею 31 жовтня, називають "блакитним". Хоча його колір залишиться тим самим.

повний місяць

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Над Землею зійшов «рожевий» Місяць

Іноді місяць дійсно може приймати легкий блакитний відтінок, це обумовлено оптичним ефектом. Найчастіше це відбувається під час великих пожеж або вивержень вулканів, коли дим або пил застеляють небо.

"Блакитний" Місяць – відносно рідкісне явище. У середньому такий повний місяць з’являється кожні 2,4 року. Минулого разу "блакитний" Місяць бачили в 2018 році. Тоді, в січні і березні, було по два повні за місяць.

31 жовтня можна буде побачити й інше астрономічне явище – мінімісяць. У цей час супутник віддалиться від Землі на максимальну відстань, тому Місяць матиме найменший розмір у році.

А 30 листопада жителі Землі стануть свідками місячного затемнення. Воно буде останнім у 2020 році.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»