Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Херсонської області разом із поліцейськими зупинили незаконне видобування піску на території земель Голопристанського району. Видобування корисних копалин здійснювалося громадянами України без спеціального дозволу на користування надрами, що є порушенням статей 16, 19, 23 Кодексу України «Про надра».

Ці особи використовували КАМАЗ та екскаватор на території Голопристанського району за межами села Калинівка. Відповідно до пояснень громадян видобування піску здійснювалося для власних потреб; документів, що посвідчують право користування земельною ділянкою у зазначених громадян не було. Не виявили у пісочних крадіїв і товарно-транспортної накладної із зазначенням виду вантажу, його маси та пунктів навантаження та вивантаження.

Перевіркою встановлено, що земельна ділянка, на якій було здійснено крадіжку корисних копалин, має заглиблення більше трьох метрів з ознаками видобування (сліди ковшів екскаватора та протекторів вантажного автомобільного транспорту по його периметру).

Голопристанським відділенням поліції ГУНП України в Херсонській області зафіксовано факт вчинення правопорушення та заподіяння шкоди державі. Матеріали перевірки направлено для вжиття відповідних заходів реагування до Управління захисту економіки в Херсонській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.