"На Херсонщині зварили куліш на відкриття турсезону"

Олена ІВАШКО
11 травня 2017

В умінні варити куліш змагалися представники козацьких осередків. Фото надане автором

Єдина автентична козацька Січ, яка збереглась на території України, стала майданчиком для яскравого відкриття туристичного сезону на Херсонщині. Це сталося в с. Республіканець Бериславського району на території Кам’янської Січі, де писалась перша Конституція Пилипа Орлика. «Вибір саме цього місця та часу не випадковий, — зазначив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, який виступив з ініціативою проведення відкриття туристичного сезону. — Кам’янська Січ — форпост боротьби запорізького козацтва та кримськотатарського народу проти тодішнього російського вторгнення в Україну, що перегукується із сьогоденням».

Нині Кам’янська Січ — туристичний об’єкт, який має привернути увагу не тільки українських відвідувачів, а й іноземних. Адже вона єдина із семи автентичних січей, яка збереглася до нашого часу. У цьому місці поєдналися минувшина і сьогодення, народне й сучасне мистецтво. Такий синтез відображає всебічну та різноманітну українську культуру. На прикладі славетних козаків-патріотів навчаються нині школярі Херсонщини, які змагалися у військово-патріотичній грі для дітей «Козацький гарт». Завдяки грі відбувається відродження традицій, прищеплюється почуття відповідальності, обов’язку та патріотизму. У семи видах програм змагань взяли участь майже 250 дітей, які виборювали право представляти Херсонщину на всеукраїнському рівні.

Під час святкування звучали найкращі етнопісні у виконанні вокальних колективів з різних районів області та сучасні композиції у виконанні українських рок-гуртів «Танок на майдані Конго» «Чумацький шлях» і «TORNEO-BAND». Окрім цього, гостей заходу вразили учасники кінного шоу «Українські Козаки», які показали трюки та вправи козаків-воїнів, які мешкали в Україні у XV—XVIII сторіччях.

Свою майстерність продемонстрували учасники «Козацького шоу» від козацької громади Херсонщини та Миколаївщини. Саме козацькі традиції, як частина української культури, надали святу колориту та завершеності. На святкування з’їхались представники козацьких осередків з багатьох районів Херсонщини, аби похвалитися вмінням варити козацький куліш. Кожен районний осередок та господині презентували свій особливий рецепт та намагались зварити найсмачніший куліш.

Усі бажаючі мали змогу спробувати національну страву, зварену з пшоняних круп та обрати найкращу за смаком. За словами гостей, усі наїдки були чудові. Залишилось приємне враження від гостинності представників районів, які презентуючи свої українські страви ще й співали українських пісень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua