"На літніх струнах лірики Олеся"

Олександр ВЕРТІЛЬ
23 серпня 2013

УШАНУВАННЯ. В селі Верхосулка Білопільського району на Сумщині пройшло літературно-мистецьке свято «Задзвеніли струни у душі моїй», присвячене творчості видатного поета-лірика Олександра Олеся та його сина Олега Ольжича. Саме в цьому населеному пункті минали дитячі літа майбутнього письменника, тут він мережив свої перші дитячі рядки про навколишню природу.

На малу батьківщину поета приїхали численні гості — представники районної та обласної влади, письменники, члени ра?йонної літературної студії «Вир»,  учасники художньої самодіяльності. Вони відвідали територію колишнього хутора Загір, де росте знаменитий Олесів каштан, посаджений ним на початку 80-х років позаминулого століття разом з дідусем по маминій лінії Василем Грищенком. Нині тут встановлена пам’ятна табличка, а дерево перебуває під охороною держави. Поряд — знаменита криниця, що несе свою чисту і прозору воду ось уже кілька століть і з якої пив малий Сашко Кандиба.

Учасники і гості свята відвідали музей Олеся в місцевій школі, яким багато років поспіль завідує вчитель Євген Грищенко, —  до речі,  родич лірика у четвертому поколінні.

А потім на розлогій зеленій галявині біля сільського клубу пройшов концерт. Звучали пісні на слова відомого земляка, і насамперед «Сміються-плачуть солов’ї», його вірші, що й сьогодні залишаються молодими і піднесеними. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua