"На літню оздоровчу кампанію на Черкащині витратять майже 40 мільйонів гривень"

Владислав КИРЕЙ
15 травня 2014

На порозі — дитяче літо. Яким воно буде цього року? Як вважають в управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації, головне завдання в організації кампанії — не допустити скорочення мережі оздоровчих закладів та зменшення оздоровлених дітей, як траплялося у попередні роки. Так, на початок літнього періоду 2014 року оздоровчими й відпочинковими послугами в області планують охопити понад 101 тисячу дітей, або 81% загальної кількості школярів.

На підготовку та проведення оздоровчої кампанії з обласного бюджету заплановано використати 9,4 мільйона гривень, а з місцевих — 7,8 мільйона. Ще 15 мільйонів гривень додасть Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності. Також планується залучити понад сім мільйонів гривень позабюджетних коштів. Загалом — майже 40 мільйонів гривень. Такої суми має вистачити, вважають посадовці.

Улітку на Черкащині діятиме 21 заклад оздоровлення: 18 заміських та три — санаторного типу. Усі вони паспортизовані. Нині в області працюють над створенням там оптимальних умов для безпечного та ефективного перебування дітей. Ось тут є над чим поміркувати всім, причетним до організації та надання послуг. Варто пригадати, що підсумки роботи для частини оздоровчих закладів торік були невтішними. Приміром, державна санітарно-епідеміологічна служба в Черкаській області неодноразово сигналізувала про випадки порушення санітарного законодавства, зокрема про невідповідність проб води в оздоровчих закладах гігієнічним вимогам, недотримання технології приготування страв тощо. Виявлено чимало подібних порушень і там, де організовують пришкільні табори. Частина їдалень загальноосвітніх навчальних закладів має застаріле обладнання, що не відповідає сучасним вимогам, зокрема вимогам енергозбереження.

Нині члени координаційної ради облдержадміністрації з оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей та учнівської молоді готуються до комплексних перевірок дитячих оздоровчих закладів.

Є в організації оздоровлення й новинки. За сприяння управління у справах сім’ї, молоді та спорту заплановано провести профільні зміни для вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл області, дітей з девіантною поведінкою та з багатодітних малозабезпечених сімей.

Особлива увага — оздоровленню та відпочинку дітей соціально незахищених категорій. Відповідно до Закону «Про здійснення державних закупівель» управління за кошти обласного бюджету проведе відкриті торги на тендерні закупівлі послуг із оздоровлення та відпочинку дітей цих категорій на узбережжі Азовського моря в селищі Кирилівка Запорізької області. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення та відпочинку дітей у дитячому центрі «Молода гвардія». Так, з початку року сюди вже направили 45 дітей.

Програма відпочинку та оздоровлення юних черкащан цього року насичена й різноманітна. Є підстави сподіватися на її високу ефективність. Принаймні великих зусиль до цього докладають і управління у справах сім’ї, молоді та спорту, і освітяни, й профспілки та інші зацікавлені організації. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua