"На Луганщині планують створити центр розвитку дітей, які народилися з наднизькою вагою"

Олена ОСОБОВА
31 березня 2014

Від початку роботи обласного перинатального центру по медичну допомогу сюди звернулися понад дві тисячі породіль. А всього за півроку роботи тут народилася майже тисяча малюків, у тому числі 45 двійнят. Тобто 95% всіх недоношених дітей області. Тож завдяки успішній роботі медиків краю в плані організації допомоги матерям та дітям показник дитячих втрат на кінець 2013 року в області знизився на 5% порівняно з попереднім роком, а рівень материнської смертності, порівняно з 2010 роком, скоротився втричі.

У Луганському обласному перинатальному центрі виходили 40 немовлят з дуже низькою масою тіла. Цей успіх став можливим завдяки найсучаснішому обладнанню та висококваліфікованим лікарям. Фото надане автором

Враховуючи особливості складної екологічної обстановки в промисловому краї з неабияким техногенним навантаженням, такі показники роботи медиків можна вважати дуже успішними. Адже навіть у колег із сусідніх регіонів, що схожі за умовами організації виробництва, — Донецької та Дніпропетровської областей — у луганських медиків показники чи не вдвічі кращі.

«Особлива гордість наших лікарів — врятоване життя дівчинки, яка народилася на 23-му тижні і важила 680 грамів. Нині дитина вже виписана додому, — розповідає начальник відділу облдержадміністрації Тетяна Тиць. — Однак паралельно з успіхами ми побачили проблеми подальшого спостереження та реабілітації таких дітей до 3-річного віку».

За словами фахівця, в Україні відсутня нормативна база, клінічні протоколи спостереження за такими немовлятами, і головне — недостатній рівень підготовки лікарів загальної практики — сімейної медицини та педіатрів. Тому без створення спеціальної установи для розвитку дитини такі немовлята майже приречені рости інвалідами або навіть гинути.

«У зв'язку з цим ми плануємо створити обласний Центр розвитку дитини, де до 3-річного віку новонароджені з дуже низькою масою тіла будуть проходити подальше спостереження та реабілітацію», — каже Тетяна Тиць.

Передбачається, що до цього закладу входитимуть центр постінтенсивного спостереження (на базі відділення реанімації та виходжування новонароджених обласної дитячої клінічної лікарні), центр медико-соціальної реабілітації та паліативної допомоги дітям раннього віку та їхнім батькам (на базі обласного будинку дитини № 2), а також катамнестичний кабінет обласного перинатального центру (для поглибленого систематичного спостереження за дітьми до 3-х років життя).

Подальший розвиток отримає і діяльність обласного перинатального центру: у найближчому майбутньому на його базі створять симуляційну лабораторію з проведення тренінгів для лікарів та медичних сестер і центр подолання безпліддя.

Тетяна Тиць зазначила, що в області також функціонує два перинатальних центри II-го рівня — в Первомайську та Алчевську. Подібні лікувальні установи незабаром з'являться також у Красному Лучі та Сєвeродонецьку. В інших містах і районах працюють міжрайонні пологові стаціонари, реконструйовано 7 малопотужних фельдшерсько-акушерських пунктів на території сіл та селищ краю. Таким чином, область сформувала повну трирівневу систему надання медичної допомоги дітям. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua