"На межі хімічного отруєння"

Павло КУЩ
4 лютого 2014

Техногенна аварія сталася раннього недільного ранку в Красноармійському районі Донецької області — на залізничному перегоні «Удачне — Межова» під час проходження вантажного потяга з цистернами із пропан-бутаном, коли несподівано зійшли з рейок 26 цистерн. Дві з них вибухнули, а кілька відразу ж загорілися. В ліквідації пожежі взяли участь 6 пожежних і 4 відновних поїзди, 59 одиниць різноманітної пожежної техніки та підрозділи рятувальників із Донецької і Дніпропетровської областей. 

Як уточнили в обласному управлінні державної служби з надзвичайних ситуацій, вантажний ешелон складався з 66 цистерн, більшість з них вціліли, їх поступово відчепили й відтягли у безпечне місце. Вогонь на пошкоджених ємкостях локалізували, а ось повністю приборкати його вдалося аж надвечір — о 18.20. Розсіювання газу гальмувалося розпилюванням води, а місце аварії пожежники вкрили спеціальною піною. Рух залізничного транспорту весь цей час був організований іншим маршрутом — через Павлоград Дніпропетровської області.

Вогонь загасили аж надвечір. Фото надане прес-службою ДСНС в Донецькій області

Загиблих і потерпілих унаслідок пожежі на залізничному перегоні немає. Так само немає і загрози хімічного отруєння газом пропан-бутан і продуктами горіння для жителів двох сіл, які розташовані найближче — Леніно (за 1 кілометр) та Удачне (за 4 кілометри). Це підтвердили й фахівці державної екологічної інспекції в Донецькій області, які побували на місці аварії, взяли тут відповідні проби та перевірили ймовірність негативного впливу наслідків пожежі та її ліквідації для людей навколишніх населених пунктів і довкілля. «Проби грунту тут взяли вже після 10-ї ранку, — повідомив заступник начальника державної екологічної інспекції в Донецькій області Костянтин Свєтов. — Також підрозділи санітарно-епідеміологічної служби здійснили виміри забруднюючих речовин і не встановили жодних відхилень». Втім, береженого Бог береже — для запобігання найменшій загрозі населенню працівники державної служби з надзвичайних ситуацій таки вирішили тимчасово відселити на інший бік села Леніно 250 місцевих жителів.

Причини масштабної аварії поки що з’ясовуються, а хід розслідування контролює прокуратура Донецької області. Всі обставини пригоди на залізниці занесені до єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією ч. 2. ст. 276. КК України (Порушення правил безпеки руху чи експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту). Триває огляд місця аварії та вирішується призначення необхідних експертних досліджень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua