"На місцевих виборах у Франції партія влади програє"

23 березня 2015

На місцевих виборах у Франції перемогла партія екс-президента Ніколя Саркозі «Союз за народний рух». Разом із союзниками він набрав близько 30% голосів.

Однак остаточну перемогу святкувати зарано – у наступну неділю відбудеться другий тур місцевих виборів. Він визначить, хто прийде до влади у департаментах, що є одним з найважливіших рівнів багатоповерхової системи французького самоврядування.

«Я закликаю усіх французів, які хочуть змін, мобілізуватися у другому турі, аби зберегти тенденцію, яку ми побачили сьогодні», – наголосив Саркозі.

На другому місці із 26% – «Національний фронт» Марін Ле Пен, про який незадовго до виборів французькі ЗМІ повідомили, що він отримав гроші від російських спонсорів.

Націоналісти, які виступають за обмеження імміграції та вихід Франції з єврозони, розраховували на перше місце.

Проте вони все-таки святкують перемогу, адже їм вдалося випередити партію влади – соціалістів на чолі з прем‘єр-міністром Манюелем Валльсом та президентом Франсуа Олландом.

«Манюель Валльс повинен почути голос виборців і мати гідність вручити президенту прохання про свою відставку через невтішний результат Соціалістичної партії», – сказала Марін Ле Пен.

Соціалістична партія, яка наразі очолює більшість департаментів, втрачає позиції. Вона набрала близько 21% голосів.

Серед причин поразки називають неспроможність влади виконати обіцянку знизити рівень безробіття, який сягає 10%.

Euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua