"На окупованих територіях Луганщини люди починають прозрівати"

19 грудня 2014

Ніби яструби налетіли на селище Голубівське Попаснянського району «козаки» з «ЛНР», попри оголошення про «дні тиші». До цього моменту населений пункт був географічно розташований на території, підконтрольній уряду України, його практично не обстрілювали, тут виплачували зарплати і пенсії. Зрозуміло, що прийдешнім козакам ніхто не зрадів. Терористи ті настрої відчули і пригрозили міномет свій поставити прямо в центрі селища, а звідти почати обстріл позицій військових сил України, що розташовані неподалік. Мовляв, прилетить «ответка» — мало не буде.

Думали налякати і через страх примусити до більш гостинного ставлення, а вийшло все навпаки. В Голубівському бойовики не змогли протриматися й кількох днів — жителі селища одностайно продовжували протести, зрештою «визволителям» не залишилося нічого іншого, як покинути населений пункт.

Цими грудневими днями й в Антрациті з’явилося безліч проукраїнських графіті — фото робіт підпільників-патріотів опублікували користувачі в соціальних мережах. За повідомленням прес-центру АТО, і жителі Красного Луча вигнали зі свого міста терористів-«козаків».

«Місцева громада вже давно потерпала від кримінальних посягань цих ряджених маргіналів. Тому люди зібралися і одностайно висловили думку, що долю міста повинні вирішувати виключно вони самі. Без підказок незаконних збройних формувань та їхніх господарів», — йдеться у повідомленні прес-центру АТО.

Щоправда, з Красного Луча приходять суперечливі відомості. Схоже, тамтешнім жителям доведеться боротися ще й з представниками російських формувань, які для більшої наочності своїх намірів влаштували парад військової техніки.

Але в цілому настрої людей все-таки змінюються, народ починає прозрівати. Регіоналам і комуністам, які й «покликали» війну на Донбас, — усе менше довіри. Про це непрямо свідчать і дані, зібрані Луганським обласним представництвом Громадянської мережі ОПОРА в рамках проекту комплексного соціологічного опитування жителів області задля визначення динаміки електоральних переваг в регіоні, моніторингу рівня державних настроїв в умовах АТО.

Чому непрямо? Бо перше опитування наприкінці листопада було проведено на території північних Новопсковського та Старобільського районів Луганщини. Отримані тут дані вказують на стійку тенденцію до зменшення рівня підтримки в регіоні сил проросійської спрямованості — КПУ та Партії регіонів, що пов’язано з розчаруванням місцевих жителів у цих партіях та їхніх лідерах через систематичне невиконання ними передвиборних обіцянок, а також через збройний конфлікт, який розгортається на території області за безпосередньої участі представників зазначених політичних сил.

Зрозуміло, що на територію «ЛНР» соціологів не допустять. Але зв’язки північних районів краю та півдня області, який опинився в окупації, тільки міцнішають — тут і натуральний обмін продуктами, і «пенсійний туризм», і вояжі вимушених переселенців, які регулярно відвідують залишене в рідних містах житло.

Та й зрештою про свої настрої південь заявляє прямо — як голубівці.

Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua