"На оздоровлення дітей зі сходу України в бюджеті Полтавщини планують вишукати більш як мільйон гривень"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
4 липня 2014

Дитячі табори Полтавщини готові надати 380 путівок дітям із Луганської та Донецької областей. Про це повідомив перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло.

— Ми отримали лист від голови Луганської облдержадміністрації, в якому є прохання прийняти дітей з Луганщини на відпочинок. Зваживши можливості наших оздоровчих закладів і те, що дітям, ймовірно, доведеться залишитися на Полтавщині навіть після 1 вересня, ми вийшли на цифру 380, — пояснив він.

І додав: якщо діти з якихось інших причин не зможуть повернутися додому до початку навчального року, влада готова поселити їх в інтернатах для обдарованих дітей (таких на Полтавщині кілька — в самому обласному центрі, а також у селі Ковалівка, селищі Шишаки тощо).

На те, щоб прийняти дітей зі сходу України на відпочинок, планують вишукати в обласному бюджеті понад мільйон гривень.

На сьогодні на Полтавщині офіційно зареєстровано вже 690 переселенців зі східних регіонів. (Із Криму їх кількість залишається незмінною — 359.)

Поки що, за словами представника влади, державні органи збирають з регіонів інформацію про потреби переселенців.

Найбільше владу області турбує те, що вже майже немає вільних місць у гуртожитках. Хоча багато хто із переселенців хочуть жити саме в Полтаві. Другим за популярністю є місто-курорт Миргород (там на сьогодні зареєструвалася вже 91 людина).

— Ми можемо надати тимчасове житло, бо, скажімо, в гуртожитки з вересня повернуться студенти, — пояснює Олег Пругло. Тому багато людей поки що вирішують житлові проблеми або самотужки, або з допомогою волонтерів.

Інша нагальна проблема — як забезпечити людей робочими місцями. Хоча нині на Полтавщині вакансій для кваліфікованих працівників не так уже й багато. Центр зайнятості в основному пропонує громадські роботи.

Виникають також інші труднощі — не в кожному дитсадочку є вільні місця. Для людей, хворих на цукровий діабет, не був передбачений інсулін. Адже неможливо спрогнозувати, скільки хворих із зони воєнного конфлікту ще прибуде.

На сьогодні Полтавська ОДА збирає та узагальнює пропозиції від усіх департаментів та служб, що опікуються проблемами переселенців, і відправляє їх уряду, щоб на державному рівні змогли суттєвіше допомогти людям, які змушені залишити свої домівки через терористів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua