"На повторні перевірки благословення дає суд"

Владислав КИРЕЙ
16 липня 2013

ВЛАСНА СПРАВА

Влада Черкащини за останні два роки підтримала 42 бізнес-проекти  на суму 6 мільйонів гривень

Знайомий бізнесмен не приховував задоволення: Президент Віктор Янукович нещодавно підписав  Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадженні господарської діяльності». Відтепер контролюючий орган не має права без рішення суду зупинити діяльність підприємства.

«Якщо виносить рішення про вжиття інших заходів реагування (штрафні санкції, приписи про усунення недоліків), він також зобов’язаний звернутися до суду для підтвердження такого рішення. Тобто підприємці звільняються від обтяжливих процедур оскарження в судах прийнятих рішень про накладення санкцій. Такий підхід уведено в дію з 1 липня нинішнього року.

— А це означає, — підкреслив підприємець, — що нам стане жити трохи легше».

Та й загалом, представники малого та середнього бізнесу Черкаської області останнім часом працюють успішніше і, як свідчить статистика, заробляють більше. Відповідно й податки сплачують дисциплінованіше. Минає період певної стагнації, і нинішнього року кількість суб’єктів підприємництва дещо зросла. І хоч для області 59 тисяч підприємців — цифра не така й велика, все ж таки є надія, що лави їхні незабаром поповняться.

Певні права щодо впливу на ситуацію згідно зі ще одним документом — Указом Президента України «Про заходи щодо забезпечення здійснення місцевими державними адміністраціями виконавчої влади на відповідній території» — одержали й місцеві адміністрації. Відтепер фіскальні органи, перевіряючі структури повинні погоджувати свої плани перевірок з місцевими адміністраціями.

— Тобто тепер ми будемо впливати на кількість перевірок, щоб це не було чиєюсь забаганкою, — наголосив на черговій прес-конференції голова облдержадміністрації Сергій Тулуб. — Друга перевірка одного і того самого підприємства — лише через постанову суду.

Прагнучи створити привабливі умови для бізнесу, на Черкащині реорганізовують сферу адміністративних послуг. Приміром, новостворений у Черкасах центр надає громадянам і суб’єктам господарювання 183 послуги. Центр збудовано за європейським принципом: прийом документів громадян ведеться у зручному приміщенні з площею понад 870 квадратних метрів, є комфортна зона для очікування, можливість користування Інтернетом, електронна черга. Для людей з особливими потребами передбачено спеціально облаштований вхід.

В області діє програма розвитку малого й середнього бізнесу на 2013—2014 роки. На підтримку її реалізації в обласному бюджеті на нинішній рік передбачено 800 тисяч гривень. Уже витрачено для цього 500 тисяч гривень. Кошти переважно пішли на організацію навчання.

Чимало значить і перша одноразова грошова допомога, яка надається на реалізацію бізнес-проектів. За останні два роки підтримано 42 такі проекти на суму близько 6 мільйонів гривень. Протягом двох останніх років майже тисяча осіб отримали одноразову допомогу на загальну суму 9,6 мільйона гривень та організували власну справу. Якщо за півроку в області створено близько 11 тисяч нових робочих місць, то з них у малому й середньому бізнесі — понад 7 тисяч.

Упродовж трьох останніх років в області утворено дев’ять об’єктів інфраструктури підтримки підприємництва (бізнес-центри, бізнес-інкубатори, інформаційно-консультативні пункти). Робота в цьому напрямку триває.

Водночас для багатьох підприємців каменем спотикання залишається нестача коштів для розвитку бізнесу, багатьом продовжує заважати корупція. Приміром, хабарництво, як нарікають в облдержадміністрації, викоренити так швидко, як хотілося б, не вдається. Чиновників продовжують ловити на хабарах. Чимало представників бізнесу скаржаться на часті зміни у законодавстві. Низка тих, хто змушений був залишити підприємницьку діяльність, настійно вказує на її невигідність.

Всі ці та інші проблеми малого та середнього бізнесу, як підкреслив недавно голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, перебувають під пильним оком місцевої влади. Вона робитиме все, аби їх ставало менше.


 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua