"На проект «Вчасна допомога» виділять 50 мільйонів"

25 травня 2013

Наталія МИХАЙЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

РЕФОРМА. Керівник Національного проекту «Вчасна допомога» Олексій Навроцький повідомив, що за рішенням Кабінету Міністрів отримано фінансування для старту другого етапу проекту в пілотних регіонах України — Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві. Після успішного впровадження системи саме ці регіони стануть тренувальними центрами для всієї країни.

— Старт другого етапу проекту — в травні-червні цього року. З бюджету на цей проект у 2013 році надано 50 мільйонів гривень. Ці кошти спрямують на розгортання диспетчерських служб, а також на всю систему — щоб вона розвивалася географічно і функціонально, — зазначив Олексій Навроцький.

Кошти на проект передано Держагентству з інвестицій як основному розпорядникові.

— Ми починаємо з пілотних регіонів і в межах наявного фінансування рухатимемося далі з урахуванням напрацьованого досвіду, — повідомив заступник голови Держінвестпроекту Микола Стеблинський.

За словами начальника відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Михайла Стрельникова, впровадження єдиних регіональних диспетчерських служб — важлива складова реформи екстреної медичної допомоги. Це база, яка забезпечуватиме розвиток нових технічних можливостей та високі стандарти надання медичних послуг, ефективне використання ресурсів цього надважливого сектору.

Представники пілотних регіонів зауважили, що врахування умов та специфіки інфраструктури екстреної медичної допомоги на кожній території є ключовим чинником ефективного впровадження нової системи.

— Ми у Вінницькій області вже чітко бачимо, що Національний проект «Вчасна допомога» передбачає залучення найсучаснішого світового досвіду із всебічним урахуванням національної та регіональної специфіки. У нашому регіоні інфраструктура, яка потрібна для реалізації проекту з використанням місцевих коштів, уже фактично готова. Розгортання Національного проекту на Вінниччині дасть потужний поштовх підвищенню рівня надання допомоги пацієнтам та забезпеченню більш комфортних умов роботи медичного персоналу, — вважає головний лікар Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза.

Завдяки проекту Україна отримає абсолютно нову систему технологічного забезпечення надання екстреної медичної допомоги: діятимуть єдині централізовані регіональні диспетчерські, забезпечені сучасними телекомунікаційними системами зв’язку, принципово новим рівнем супроводу бригад, можливостями всебічного контролю та своєчасної допомоги медичному персоналу в складних ситуаціях. Система працюватиме для пацієнта, заради забезпечення високих світових стандартів надання екстреної медичної допомоги, запевняють чиновники.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua