"На роботу за сім гір"

Ірина ПОЛІЩУК
8 жовтня 2013

Офіс, розташований за 10–20 хвилин пішки від дому, — мрія чи не кожної працюючої людини. Проте в реальності ми змушені щодня долати десятки кілометрів у переповненому транспорті. Часто вранці дорогою на роботу так відчуваються всі радощі цього вояжу, що потім уже не вистачає сил на саму роботу. Тож не дивно, що більшість офісних працівників першу годину на роботі присвячують каві та відпочивають від такої собі вранішньої «зарядки». Щоправда, потім залишаються до пізнього вечора або беруть додому роботу, щоб закінчити те, що не встигли. 

Як доводять нещодавні дослідження, понад половина офісних працівників на дорогу до роботи витрачає годину або й більше. Воно й не дивно! Адже багато хто живе в передмісті столиці, звідки дістатися до мегаполіса вранці вкрай важко через надмірну перевантаженість трас і, як наслідок, постійні затори.

— Дорога до офісу забирає в українців багато часу і сил, іноді вона може бути виснажливішою за виконання безпосередньо самих трудових обов’язків, — зазначає керівник дослідницького центру hh.ua Уляна Ходорівська. — У 52% офісних працівників дорога на роботу триває годину і більше. Лише 20% «білих комірців» живуть недалеко від офісу та витрачають на дорогу менш як 30 хвилин. 62% опитаних співробітників дістаються до офісу одним видом транспорту. Решта змушені робити одну або навіть дві пересадки.

Добре, якщо ці пересадки — з однієї гілки метро на інші, а якщо йдеться про наземний транспорт, то ще потрібно розраховувати час на очікування автобуса чи маршрутки.

Однак офісні працівники ладні витрачати чимало часу на незручну і стомлюючу дорогу, аби лише виконувати цікаву та достойно оплачувану роботу. Лише 13% опитаних, шукаючи роботу, відштовхуються від місця розташування офісу, для цих респондентів головне — працювати близько від дому, а не бажання заробляти більше або зробити хорошу кар’єру.

У цьому опитуванні взяло участь 3520 респондентів віком від 20 до 35 років, серед яких 35% — чоловіки, 65% — жінки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua