АВТОТРАНСПОРТ.  Екологи недолюблюють вантажівки. Кажуть, вони забруднюють навколишнє середовище та споживають багато пального. Вчені у Швеції намагаються позбутись цих проблем.

Нині вони тестують так звані «розумні вантажівки», які їздять дорогами гуртом, наче вагони поїзду. Між вантажівками налагоджений безперервний звязок, на дорозі вони орієнтуються автоматично. Науковці вважають, що завдяки такому розташуванню під час руху, вантажівки заощаджують 10 відсотків пального та менше забруднюють атмосферу.

Тоні Сандберґ, голова дослідницького центру:

«Між автівками буде дистанція. Ми думаємо, вона може складати 15-25 метрів. Відтак, якщо потрібно, інша машина може заїхати між ними. Система відчує, що водій автівки хоче зробити такий маневр, та пригальмує, аби відстань стала більшою.»

Компютер контролює всі педалі, таким чином вантажівки керовані автоматично. Водії в цей час виконують роль контролера, наче пілоти літака. Вони мають автопілот, але наглядають за роботою системи.

Тут постає питання, чи не легше просто використовувати потяги? Експерти відповідають, що перенесли на дорогу найкраще, що взяли від поїздів.

Тоні Сандберґ, голова дослідницького центру:

«Поїзд – чудовий вид транспорту в певних ситуаціях, але він не гнучкий. Довгі поїзди потрібно довго завантажувати і розвантажувати. А тут вантажівка зможе приєднатися та залишити караван, як тільки виникне така необхідність.»

Нині розробка перебуває на останній стадії випробувань. «Розумні вантажівки» можуть зявитись на шведських магістралях вже наступного року.

 Copyright © 2011 euronews