"На Сумщині ціни поставили на місце"

Олександр ВЕРТІЛЬ
16 квiтня 2015

На Сумщині, як і в інших регіонах, ніяк не можуть оговтатися від цінового цунамі, що накрило торговельні заклади через підвищення курсу долара. І хоч останній дещо знизився, ціни до попередніх показників повертаються повільно й неохоче.

Нині місцева влада обмежена у проведенні перевірок об’єктів підприємництва, однак впливає на ситуацію всіма силами, залучаючи до їх контролю насамперед Антимонопольний комітет, правоохоронні органи, якщо йдеться про грубі порушення цінового законодавства.

Голова Сумської ОДА Микола Клочко видав розпорядження, яким регулюється процес формування роздрібних цін на харчові продукти соціальної групи товарів. Граничні надбавки на молоко, сир, цукор, олію, ковбасні вироби не повинні перевищувати 13%, на хліб — 10% до ціни виробника.

Головну ставку зроблено на місцеве товаровиробництво. Соціальну ініціативу проявила комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної політики, яку очолює депутат Сумської облради Микола Березін.  На його переконання, треба братися за облаштування окремих торговельних полиць «Сумське — найкраще». Сумщина має великий досвід насичення продовольчого ринку власною продукцією — варто лише його відновити. Для цього взялися за своєрідну інвентаризацію підприємств переробної промисловості, зокрема їх потужностей та відсотоків використання, ринків збуту, системи ціноутворення тощо. В окремих торговельних закладах уже з’явилися соціальні куточки, де ті чи ті продукти можна придбати за мінімальними цінами.

В обласному центрі випікають соціальний хліб «Сумський новий овальний» вагою 750 грамів, який у торговельній мережі продають за 5,5 гривні, або за 7,33 гривні за кілограм. Тобто його ціна майже на 3 гривні нижча за інші види насущного. Поступово знижуються ціни на цукор — з 14—17 до 11 гривень за кілограм, борошно — 7—8 гривень за кілограм, яке нещодавно коштувало 10—12, тощо. Але до попереднього рівня їм ще далеко. Утім, під час недавнього ажіотажу сумчани добряче запаслися цими продуктами, тож і через це, і через подорожчання попит на основні харчові продукти значно знизився. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua