На прифронтовій Донеччині триває обстеження й очищення території від вибухонебезпечних предметів, які загрожують місцевим жителям. Щодня піротехніки Головного управління ДСНС України в Донецькій області знешкоджують боєприпаси на сільськогосподарських полях і городах, у лісопосадках, дворах чи на вулицях тутешніх міст і сіл. Побільшало випадків, коли саперам доводиться працювати ще й на берегах річок та інших водойм. Фахівці не втомлюються застерігати: снаряди, міни чи гранати, які опинилися під водою, дуже небезпечні, оскільки через підводні течії можуть змінювати розташування і з’являтися в донедавна абсолютно несподіваних місцях.

«Днями аварійно-рятувальному загону спеціального призначення надійшло повідомлення, що у водоймі села Антонівка Мар’їнського району місцеві жителі натрапили на невідомі боєприпаси. Прибувши на місце, водолази-сапери пішли під воду і невдовзі виявили на дні й підняли звідти 38 мінометних мін калібру 120 міліметрів», — розповів начальник групи піротехнічних робіт ГУ ДСНС України в Донецькій області Костянтин Апальков.

Крім місцевих річок чи ставків, піротехніки працюють у прибережній акваторії Азовського моря. Нині сапери з допомогою водолазного судна «Капітан Чусов» проводять ретельну нетехнічну розвідку морської зони біля Маріуполя, де, на жаль, також не бракує вибухонебезпечних предметів.