Як повідомила заступник начальника головного управління Держкомзему у Волинській області Світлана Богута, учасникам АТО вже виділено для отримання у власність 108 земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, ведення індивідуального садівництва та особистого селянського господарства.

— Їхня загальна площа становить понад 119 гектарів, — зауважила вона. — Адже у населених пунктах ділянка може мати до 25 сотих, а якщо її беруть для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту, то й до двох гектарів.

Усього до органів місцевого самоврядування та головного управління Держземагентства в області надійшло вже 1502 заяви від учасників Антитерористичної операції та членів родин полеглих військовослужбовців. Показово, що більш як щодо чверті з них вже прийнято позитивне рішення про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою. Процес стримує те, що більшість заяв надходять від жителів Луцька, Нововолинська, Володимира-Волинського. А в цих населених пунктах, зрозуміло, є певні труднощі з вільними територіями.

— Щоб зменшити витрати фронтовиків та членів їхніх сімей на оформлення документів, ми звернулися до проектних організацій області із проханням виготовляти проектні документації для учасників бойових дій на сході за собівартістю, — розповів начальник Головного управління Держкомзему у Волинській області Василь Василенко. — Підприємства підтримали нашу ініціативу.

Виділення земель для захисників Вітчизни — не такий простий процес, як здається на перший погляд, адже з початку року для продажу на земельних торгах в області визначено 272 земельні ділянки несільськогосподарського та сільськогосподарського призначення загальною площею 1420,5722 гектара. За цими об’єктами вже частково відбулися конкурси, що мають визначити  виконавців робіт із землеустрою та оцінки земель, також конкурси на виконавців торгів.

Продають земельні ділянки за 110 лотами площею 69,4817 га, право оренди пропонують за 162 лотами площею 1351,0905 га.

Усього ж з початку року в області проведено земельні торги з продажу 19 земельних ділянок несільськогосподарського призначення та прав оренди на них загальною площею 68,4677 га. З них чотири земельні ділянки площею 1,4976 га вартістю 1104,403 тисячі гривень — у власність, а на 14 ділянок площею 66,9701 га реалізовано право оренди. Очікуваний розмір річної орендної плати з них тепер становитиме майже 84 тисячі гривень.

Волинська обласна державна адміністрація постійно вимагає забезпечити максимальну відкритість у такому непростому (а подекуди надзвичайно корумпованому) питанні, як виділення землі. Адже це вагоме і надійне джерело доходів до бюджету. І усе-таки працівники органів виконавчої влади, що тепер гостро відчувають брак вільних коштів, чи не найактивніше в Україні йдуть на те, щоб через виділення земельних ділянок підтримати воїнів, які пішли захищати Україну від російських окупантів, терористів, сепаратистів, різного ∂атунку найманців.