ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ. Про це йшлося на прес-конференції, організованій Волинською облдержадміністрацією за участю обласних фахівців та представників ТОВ «SALIX energi», які інвестують цей проект.

Головуючий на прес-конференції, начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко, поінформував присутніх про реалізацію в області програми з енергозбереження. Він відзначив, що енергетичний потенціал нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії області становить: деревини – близько 500 тис. щільних кубометрів або ж, у перерахунку на умовне паливо, 130 тис. тонн. Запаси соломи, яка може використовуватися в енергетичних цілях, становлять понад 340 тис. тонн на рік. Передбачається створення плантацій енергетичної лози, що дозволить отримати 60 тис. тонн деревної щепи, або 16 тис. тонн умовного палива. Нині лоза вже вирощується на площі 148,5 га: у Горохівському районі – 90 га, Старовижівському – 55 га та Володимир-Волинському – 3,5 га. Згідно з розрахунками головного управління агропромислового розвитку ОДА, в області в найближчій перспективі можливе створення таких плантацій на площі 3,6 тис. га, а в перспективі – до 30 тис. га.

Співвласник компанії-інвестора «SALIX energi» Костянтин Богатов, яка вирощує в Горохівському районі на облугуючих землях кущовидну енергетичну лозу, поінформував, що волинську область вибрали не випадково. Тут сприятливий клімат та відчувається підтримка влади. Наступним кроком для висадки деревини стане Іваничівський район.

Керівники проекту розповіли присутнім про основні європейські тенденції в розвитку відновлювальних джерел енергії та виробництво тепла і електроенергії , поділилися думками про переваги впровадження енергетичної лози.

Підсумовуючи, Юрій Горбенко зазначив, що волинська влада готова до співпраці на умовах прозорості та відкритості, оскільки реалізація проекту дасть Волині додаткові надходження до бюджету та створить нові робочі місця. Він також підкреслив, що проект втілюється в рамках державно-приватного партнерства. Крім того, Волинь є однієї із перших областей в Україні із залучення інвестицій  у цю сферу.

Свою думку висловили й місцеві фахівці. Вони рекомендували інвесторам при висадці енергетичної лози застосовувати такі технології, щоб не загрожували волинській природі.