"На Волині згоріла трьохсотлітня церква"

Валерій МЕЛЬНИК
10 квiтня 2015

Біда трапилася в районному центрі Камінь-Каширський. Через годину після закінчення богослужіння вогонь розпочав свою пекельну роботу в дерев’яному  Свято-Іллінському храмі.

Як повідомили в обласному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій, сигнал про задимлення на телефон служби «101» надійшов о 21:37. Для гасіння пожежі, окрім підрозділів із райцентру, за підвищеним номером виклику відрядили рятувальників з Ратного, Ковеля та Любешова, а також місцеві пожежні команди сіл Брониця, Сошичне, Воєгоща та пожежний підрозділ Камінь-Каширського лісгоспу — усього 10 автомоблів. Рятувальники подали загалом десять водяних стволів. Гасіння ускладнилося тим, що струмені води не могли відразу забивати полум’я в порожнинах, що утворилися внаслідок обшивання зовнішніх стін храму модним нині блок-хаусом. Тому ліквідацію пожежі зафіксували лише о 01:42.

З ризиком для життя рятувальниками спільно із найсміливішими представниками місцевої громади винести найцінніші ікони та церковне обладнання. Врятувати ж старовинний храм, що стояв у самому центрі стародавнього міста, і фактично був його своєрідною візиткою, на жаль, не вдалося — він згорів майже дотла.

Попри те, що волинські надзвичайники  перед великими релігійними святами постійно проводять профілактичну роботу із священнослужителями та парафіянами, забезпечити стовідсоткове збереження дерев’яних храмів від вогню в регіоні поки що не вдається. Наприклад, шість років тому біда трапилася у селі Сільця Гірницькі Ратнівського району Волині. Святопантелеймонівський храм гасили шість відділень Державної пожежної охорони, але врятувати його так і не вдалося. Ще печальніша подія сталася у селі Волошки Ковельського району. Тут на свято Різдва Христового згорів дерев’яний храм, в якому разом із батьками бувала наша геніальна поетеса Леся Українка і хрестили  її брата Миколу та молодших сестер.

Нині у Камені-Каширському комісія шукає причину пожежі, встановлює суму завданих збитків. Без сумніву, на місці згорілого храму, як це вже було не раз, через кілька років постане новий, камінний. Але намолену архітектурну пам’ятку старовини національного значення, яка впродовж трьох сотень літ була духовним центром поліщуків, це вже не поверне.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua