"На Закарпатті Тиждень угорської кухні"

Василь БЕДЗІР
5 лютого 2015

В Берегівському, Виноградівському, Ужгородському та Мукачівському районах Закарпаття частіше, ніж зазвичай, звучать слова — смачного. В ресторанах приплив туристів, які приїхали на Тиждень угорської кухні. Їм пропонують халасле, ташколевеш, бограч, лечо, перкельт, папрікаш, турошчус, лангош, токан, добош… 5 лютого ціни знижені аж наполовину, в інші дні — на чверть.

Третій рік поспіль  тиждень гастрономії  завершує  цикл, протягом якого демонструють досягнення закарпатських угорців у різних сферах. Він розпочався в третій декаді січня зі святкувань, які й українські, і закордонні угорці присвячують даті написання національного гімну — 22 січня 1823 року його створив поет Ференц Келчеї.

У ці дні відбуваються виставки, концерти, зустрічі митців, літераторів, освітян двох країн. Старт цьогорічним подіям дала виставка митців Творчої групи імені Міхая Мункачі. Учасники — імениті автори з різних куточків області різних національностей представили кераміку, різьблення по дереву, живопис. На відкритті звучала музика композиторів двох сусідніх народів у виконанні ансамблю «Угорські мелодії» Закарпатської обласної філармонії, самодіяльні артисти виконали запальний чардаш. Серед гостей — консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї.

Далі — більше. Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко та міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто підписали угоду про співпрацю в межах «Східного партнерства» між Закарпатською обласною радою та зовнішнім відомством цієї країни. Партнери  взаємодіятимуть у ремонті приміщення Державного архіву в місті Берегове, оновленні бібліотеки Ужгородського національного університету, облаштуванні книгозбірні на гуманітарно-природничому факультеті з угорською мовою навчання цього вишу. Фінансово підтримають Центр гунгарології — науково-дослідну установу, яка вивчає розвиток угорської етнічної меншини. Розвиватимуть також проекти у межах Дунайської стратегії, що передбачає протипаводкові заходи.

У  день підписання угоди міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір Угорщини відкрити новий пункт пропуску на кордоні його країни із Закарпаттям біля села Велика Паладь. З їхньою допомогою буде значно розширено перехід у Лужанці. Крім того, угорці беруться відремонтувати дорогу до пункту пропуску у селищі Вилок.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua