"На зимовій риболовлі ловили… рибалок"

Наталя ЗВОРИГІНА
29 сiчня 2015

Днями на Запоріжжі врятували 16 рибалок, які опинились на відірваній крижині. Через погіршення погодних умов та посилення вітру порушилась цілісність криги на водоймах. З огляду на прогноз Гідрометцентру фахівці ДСНС встановили додатковий рятувальний пост в акваторії Каховського водосховища,  на якому цілодобово чергує  катер МАРС-700.

Однак місцеві любителі зимової рибної ловлі, яких рятувальники вже неодноразово застерігали про небезпеку, цього дня  вранці вийшли на кригу Каховського водосховища. По обіді погода змінилася. В результаті в акваторії Каховського водосховища лід, на якому перебували рибалки, відірвало від берега. Утворилася велика промоїна.

Рятувальники застерігають екстремалів від ризику. Фото надане ГУ ДСНС України

Перші сигнали   про біду до рятувальників надійшли від жителів  Василівського району. Вони  з берега помітили відірвану крижину.  Рибалки  просто з крижини зателефонували до служби порятунку «101» із проханням про допомогу.

Фахівці ДСНС відразу вийшли в акваторію Каховського водосховища для проведення рятувальної операції. Працівники аварійно-рятувального загону спеціального призначення міста Запоріжжя врятували перших шестеро осіб за допомогою катера на повітряній подушці МАРС-700. Згодом спільними зусиллями оперативної групи та рибалок, що були поряд, вдалося врятувати ще двох поблизу села Верхня Криниця. Після чого ще восьмеро рибалок зняли з дрейфуючої крижини біля села Плавні. Крім оперативної групи та додаткового рятувального посту, бійці ДСНС зв’язалися з місцевими рибальськими артілями й домовилися про їхнє можливе долучення до рятувальних операцій.

Усіх врятованих доставили на берег.

— Звертаємося до громадян: задля уникнення трагедій варто утриматися від виходу на лід та не пускати на нього дітей! Взимку часто змінюються погодні умови, — коментує ситуацію  помічник начальника  Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області Юлія Баришева. —  Лише вдумайтеся: кожен крок на кризі може стати останнім, а чергова риболовля — обернутися трагедією.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua