"На зиму блакитного палива вистачить"

Катерина МАЦЕГОРА
12 вересня 2013

Урядовий брифінг міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький розпочав із новини: «5 вересня цього року в місті Ессен НАК «Нафтогаз України» та компанія RWE підписали нову угоду. В документі передбачено питання реалізації та зберігання природного газу. Не вдаватимуся до питання комерційної складової, бо це комерційна таємниця. Хочу сказати одне: формула ціни на газ значно вигідніша для нашої країни і нижча навіть з урахуванням 100-доларової знижки, яка дається нам за Чорноморський флот», — заявив міністр, навівши цінові параметри угоди між НАК «Нафтогаз України» і російським «Газпромом».

А до підземних сховищ газу (станом на вчора) закачано 14 мільярдів 139 мільйонів кубометрів російського газу. «НАК «Нафтогаз України» виконує всі умови з оплати. До 1 листопада ми очікуємо приблизний показник 18 мільярдів кубів», — розставив акценти Едуард Ставицький і нагадав, що торік у Росії ми закупили 32,87 мільярда кубометрів на понад 14 мільярдів доларів — по 426 доларів за тисячу кубів.

Тож Україна все-таки сподівається домовитися з Росією встановити європейські ціни за міжнародними стандартами, а відтак збільшити обсяги закупівель у неї. За його словами, наша країна веде переговори з північним сусідом про надання безвідсоткових кредитів для закупівлі газу.

«Нам для того, щоб пройти опалювальний сезон, необхідно максимум із піковими режимами 13,5 мільярда кубометрів для внутрішніх потреб. Додаткові об’єми — для того, щоб зробити деяку подушку комфорту для «Газпромекспорту» для поставок в Європу в разі пікових режимів, — сказав він і додав: — Міністерство ще опрацьовує баланс газу на 2014 рік. Ми виходимо з питань диверсифікації, з можливостей, які матимемо, і контрактів. Яка ціна нам підходитиме найкраще, там ми газ і закуповуватимемо. Передовсім з огляду на технологічні й технічні можливості нашої ГТС».

Говорив міністр і про те, що станом на 1 вересня цього року Україна імпортувала мільярд кубічних метрів природного газу з Європи — від компанії RWЕ і FGSZ (Угорщина). Нині відомство активно опрацьовує питання реверсних поставок природного газу за допомогою транспортних потужностей, які існують. А відкриття румунського маршруту доведе диверсифікацію постачання газу для промисловості до 50%.

А ось перші результати розвідки сланцевого газу по компанії Eni міністр пообіцяв повідомити пізніше: «Почалася геологічна розвідка, і десь наприкінці першого-другого кварталу наступного року ми розумітимемо, які поклади, і в який час почнеться видобуток на цих територіях».

Окрім цього, він повідомив, що уряд уже розглянув питання боргів теплокомуненерго перед НАК «Нафтогаз України». Загалом борги за поставлений природний газ сягають майже 17 мільярдів гривень. Нині триває паспортизація всіх таких об’єктів — їх близько 2 тисяч.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua