"Національна елегантність знову в моді"

Оксана ГОЛОВКО
8 квiтня 2015

Своє до тіла завше ближче. Фото надане авторомУ нашому непростому сьогоденні  кожен виявляє патріотизм на власний кшталт, приміром,  прилаштувавши в особистому авто  прапорець з національною символікою, пофарбувавши нігті в жовто-сині кольори, припасувавши вишиванку вишуканої техніки біле по білому до потертих джинсів чи  віддавши перевагу з-поміж чоловічих зачісок козацькому оселедцю. Це, так би мовити, найпростіші, видимі форми  змін, які відбуваються з нами. Упевнена, що за ними прийдуть інші, глибинні метаморфози, зокрема і в молодіжному середовищі. Бо зрештою, нічого  в житті не буває намарне.

Співзвучні моїм думкам настрої відчула на черговому Українському тижні моди в «Мистецькому Арсеналі»,  творці й учасники яких за традицією зазирають наперед у часовому вимірі, тобто  вже на початку нинішньої весни думають про те, якими будуть модні перспективи наступних осені й зими.

Так-от, авторів колекції торгової марки «Столичний», із якою співпрацює київська дизайнерка Ольга Тімкова-Ляховська,  цього разу на творчість надихнули ідеї Ренесансу. І що найважливіше — йдеться не про світовий вимір цього суспільного явища, а власне наше, українське відродження.

І даремно хтось думає, що тут обійшлося тим, що справжні поціновувачі  народних традицій  у царині одягу називають шароварщиною.  Автори ідеї і вправні майстри та майстрині зі «Столичного», які втілювали її в життя, зуміли передати аудиторії  властиві нашому народові почуття смаку, доцільності,  гордості за своє (не плутати з показною гордовитістю!), зрештою, витонченості. Погодьтеся, ці властивості не можуть з’явитися нізвідки й одномоментно, отже,  мають глибоке національне коріння.

Як видно з перегляду нової колекції «Українське відродження», модними залишаються тенденції комбінувати різні фактури, поєднувати  натуральні тканини і синтетичні матеріали, не зосереджувати увагу на ∂удзиках, застібках та інших  дрібних деталях, натомість удосконалювати крій, урізноманітнювати форми деталей одягу. Завдяки цьому пальто чимось, в хорошому розумінні слова, нагадує зручний костюм, а ділова сукня з першого погляду сприймається як  спідниця та оригінальна блуза, яку доповнює цікавий гофрований шарф.

Окремої думки заслуговує  вечірнє вбрання: вдалий мікс шифону з велюром  робить елегантною будь-яку  фігуру, додає стрункості, перетворює жінку чи дівчину на загадкову фею. І тоді розумієш, що казкові образи, які з дитинства хвилюють нашу уяву, одягнені не в кричущо яскраве, буфонадне, а саме в такі ніжно-сірі, м’які відтінки чорного, легкі, як павутинка, обладунки.

Певна річ,  демонстрований одяг вимагає і відповідної довжини. Прямі спідниці і сукні для жінок рекомендують шити трохи нижче колін, пальто — міді, для урочистих подій і відпочинку — максі.

Зручність і доцільність виокремлює чоловічу лінію колекції. Такі куртки, пальта, приталені жилети, костюми без традиційних лацканів і засилля накладних кишень органічний вигляд матимуть у студентському середовищі, на роботі й у години дозвілля. Брюки трохи завужені, піджаки  прикрашені сміливими контрастними вставками (біла на чорному, брунатна на сірому), безумовно, знайдуть прихильників серед молоді.

— Стиль одягу, який ми цієї весни запропонували вітчизняному споживачеві, — каже директор Будинку побуту «Столичний», заслужений працівник сфери послуг України Ірина  Мариніна, —  можна  визначити одним поняттям: національна елегантність. Він  відтворює образ творчої інтелектуальної  людини, яка читає книжки, відвідує театр, слухає серйозну музику, цікавиться суспільним життям і є  не лише його учасником, а й творцем. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua