"«Національні дебати»: про територіальний устрій, війну на сході, журналістику"

22 жовтня 2014

Позаду – п'ятий випуск «Національних дебатів» на Першому Національному. Традиційно питання від громадськості представникам чотирьох політичних сил ставили модератори Зураб Аласанія та Мирослава Гонгадзе. А відповідали на них представниця партії «Солідарність жінок України» Анна Нечай, представник політичної партії «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)» Тарас Стецьків, представник політичної партії «Опозиційний блок» Вадим Рабинович та представник Ліберальної партії України Михайло Опанащенко. Про це повідомляє прес-служба Першого.

Щодня на сході, незважаючи на перемир'я, ведуться бої. Як вирішити ситуацію, що склалася, та як далі будувати відносини з Росією – про це запитали в учасників п'ятих дебатів.

Представниця партії «Солідарність жінок України» Анна Нечай заявила, що ситуацію можна вирішити тільки переговорами: «Ситуацію на Сході можна виправити лише одним шляхом – переговорами з усіма втягнутими у конфлікт. Сьогодні не ведуться переговори на належному рівні, ми не чуємо реальних людей, які опинилися на цій території. Ми не знаємо їхніх вимог, тому не можемо їх задовольнити, бо вони вважають, що ми їх не хочемо чути. Тому – переговори на всіх рівнях. З усіма, хто там на місцях, які мають вплив на своїх співвітчизників».

Тарас Стецьків, який представляє політичну партію «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)» вважає, що конфлікт на Сході можна вирішити тільки силовим методом і нарощуванням озброєння: «Ніякого громадянського протистояння на сході України немає. Є пряма військова агресія Російської Федерації, яку українська влада навесні, на жаль, не зупинила. І якби не пряма військова підтримка Росії спочатку зброєю, а пізніше прямим вторгненням, ніколи б одна третя Донбасу не була б окупована. І коли нам часто говорять, що конфлікт на cході можна вирішити дипломатичним шляхом, це тільки у випадку, коли Путін цього хоче. А він хоче війни. Тому головний спосіб, у який можна вирішити питання повернення Донбасу, а потім і повернення Криму – це зміцнення обороноздатності української держави. Тому питання вирішиться комбінацією дипломатичних, військових зусиль і санкцій Заходу. Путін визнає силу і силою ми рано чи пізно визволимо Україну».

Політична партія «Опозиційний блок» в особі Вадима Рабиновича представила таку відповідь на це запитання: «Будь-яка війна закінчується тоді, коли поховають останнього солдата і покарають останнього злочинця. Я думаю, що ми маємо підбити підсумки цього громадянського протистояння, мають сісти у в'язницю ті, хто розв'язав війну. І першим на лаву має сісти Янукович. Після нього – усі ті правителі, які розв'язали цю війну. А після цього ми повинні зрозуміти одне: що ми хочемо робити з Донецьком. Це у нас територія, якою володіють бандити, терористи, чи хто ним володіє? Нам сказав Президент, що активна фаза війни закінчилися, там сидять співгромадяни України. Бандити, терористи, але це громадяни України, і нам треба з ними домовлятися, нам треба будувати одну країну, нам треба сідати за один стіл».

На думку представника Ліберальної партії України Михайло Опанащенка ситуація на Сході України може бути вирішена так: «Це питання нам треба поділити на два: перше – врятувати Донбас, друге – врятувати саму країну від економічної кризи і від наслідків, до яких призводить війна на Донбасі. Якщо я чую деяких політиків, які не підтримують мирні перемовини, то вони мають, напевне, скласти мандат і їхати воювати на Донбас. А коли я бачу деяких політиків, які вдають із себе солдатів, це не є добре. Політики повинні відстоювати кордони держави, економічні інтереси політичною зброєю. І якщо ми не зможемо за місяць зробити, щоб не лунали постріли й щоб не гинули наші хлопці, то, напевно, потрібно здавати мандати. І ті хлопці, які сидять в окопах, думають, що політики несповна розуму, якщо у сучасному світі ми вимушені воювати, а не дома працювати».

Останнім часом в українських ЗМІ суттєво побільшало прихованої реклами. Як політичні сили збираються побороти джинсу у ЗМІ, яка заважає українцям зробити правильний вибір?

«Громадянська позиція» пропонує боротися з цим явищем незалежним моніторингом і оприлюдненням результатів, щоб виборці бачили, які ЗМІ розміщують приховану рекламу. А ще Тарас Стецьків повідомив, що їхня політична сила ініціюватиме заборону політичної реклами на законодавчому рівні.

«Опозиційний блок» вважає, що з джинсою ніхто боротися не буде, і все це чергова брехня і розмови: «Джинса буде, адже ні один комерційний телеканал без замовлень і джинси не проживе. Тим більше, що кожним телеканалом хтось володіє, і він, відповідно, визначає політику. Щоб було рівноправ'я, під час виборів усі повинні мати рівний доступ до одного телеканалу, а всім іншим розміщення реклами заборонити».

На думку представника Ліберальної партії, питання про джинсу надзвичайно важливе: «Якщо це прихована реклама, яка не вносить агресію в суспільство – це нормально. По-перше, треба відкрито говорити, хто фінансує телеканал чи певну програму, особливо якщо вони фінансуються з-за кордону, бо це інформаційна безпека. А те, що ніхто не зможе прибрати рекламу з телебачення – це правда, адже за ці гроші й існує саме телебачення».

Партія «Солідарність жінок України» вважає, що цензура найперше має бути у собі, а вже потім – у ЗМІ: «Прихована реклама погана, особливо тим, що це – промивання мізків. Якщо ж ми дійсно хочемо розібратися в питаннях, то ніяка прихована реклама до підсвідомості не дістанеться, бо ми будемо свідомо цікавитися тим, що відбувається в країні. Коли ми будемо активними, ніяка прихована реклама нас не переможе».

Продовження словесних «боїв» дивіться у відео п'ятого випуску «Національних дебатів» за посиланням http://1tv.com.ua/uk/video/program/debaty/2014/10/22/9193.

А спробувати дати відповіді на запитання громадськості залишилося представниками восьми партій – у шостому та сьомому випусках «Національних дебатів». Наживо на Першому Національному.

Проект підготовлено Першим Національним спільно з МГО «Інтерньюз-Україна», Фундацією «Суспільність», ГО «Центр UA», Інститутом Медіа Права та університетською спільнотою Campus 3.0 за підтримки програми У-Медіа, Української служби «Голосу Америки» та Міжнародного фонду «Відродження». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua