"Національні інтереси захистимо у міжнародних судах"

Вадим ПРОЦИШИН
29 квiтня 2014

Учора на засіданні Ради національної безпеки та оборони ухвалено рішення про початок процедури подачі позову до Стокгольмського арбітражного суду на російський «Газпром». Про це повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на спільній прес-конференції з міністром юстиції Павлом Петренком.

За словами глави уряду, НАК «Нафтогаз України» надіслав російському газовому монополісту повідомлення, у якому зазначається, що Україна готова платити за російське блакитне паливо 268 доларів США. Якщо «Газпром» на це погодиться і підпише відповідний контракт, то наша країна готова невідкладно погасити борг за спожиті енергоносії, що нині становить близько 2,2 мільярда доларів США.

Умова про встановлення такої ціни міститься й у передарбітражній ноті, яку також надіслано російській стороні. У цьому документі ми наполягаємо на невідкладному перегляді положень чинного з «Газпромом» газового контракту. Російській стороні запропоновано зустрітися на нейтральній території, а саме в Лондоні, та обговорити озвучені претензії. Якщо ж упродовж 30 днів Росія не піде на діалог, то Україна переходить до судової фази розгляду претензій. «У нас законна, сильна позиція. Ми захищатимемо національні інтереси України всіма законними методами. І найкращим законним методом є суд у Стокгольмі», — заявив Арсеній Яценюк.

Крім того, він поінформував, що вчора у Братиславі у присутності президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу із словацькою енергетичною компанією Eustream підписано Меморандум про співпрацю в енергетичній сфері, що передбачає започаткування реверсних поставок природного газу до України. Згідно з положеннями документа наша держава матиме змогу отримувати зі Словаччини 8 мільярдів кубометрів газу на рік. «Після додаткових обстежень ми сподіваємося, що обсяги поставок буде збільшено. Цей Меморандум є дуже великим досягненням в частині диверсифікації поставок природного газу на територію України», — додав Прем’єр-міністр.

У свою чергу керівник Мін’юсту Павло Петренко повідомив, що на засіданні РНБО схвалено низку рішень щодо отримання від Російської Федерації компенсації за окупацію Кримського півострова. Так, за попередніми розрахунками, сума збитків через військову агресію в Криму становить 950 мільярдів гривень (без урахування втраченої вигоди та вартості природних копалин, зокрема на морському шельфі). З цього приводу планується подача позовів до Європейського суду з прав людини щодо захисту прав власності на майно. Крім того, українські правоохоронні органи планують притягувати до відповідальності російських громадян, зокрема посадових осіб, та російські державні установи, що причетні до анексії Криму, за завдання збитків Україні. Не виключено, що компенсація відбуватиметься через конфіскацію та арешт майна цих осіб та установ.

Павло Петренко заявив, що це адекватна правова відповідь на окупацію Криму, і Україна ніколи не визнає анексію півострова: Крим був і є частиною нашої держави. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua