"«Нафтогаз» збільшує позов"

6 травня 2015

НАК «Нафтогаз України» напередодні травневих свят подав до Стокгольмського арбітражу позовні вимоги на 10 мільярдів доларів у межах арбітражу проти російського ВАТ «Газпром» за контрактом на транзит газу, збільшивши загальну суму за двома позовами до 16 мільярдів доларів.

У повідомленні компанії нагадали, що цей арбітраж розпочали після виставлення «Нафтогазом» відповідного клопотання 13 жовтня 2014 року. Наприкінці січня 2015-го «Нафтогаз» уже подавав позовні вимоги проти «Газпрому» в арбітраж за контрактом на постачання газу.

«Обидва арбітражі — частина широкомасштабних заходів, спрямованих на відкриття для конкуренції ринків транзиту і збуту газу в Центральній та Східній Європі і припинення зловживання «Газпромом» своїм домінуючим становищем на цих ринках», — цитує УНІАН інформаційне повідомлення вітчизняної компанії.

Таким чином НАК «Нафтогаз України» хоче домогтися від «Газпрому» компенсації за недоплату транзитного тарифу з 2010 року. Також, у позовній вимозі заявлено про невиконання зобов’язань «Газпрому» щодо обсягів транзиту газу через Україну, який з 2010 року неухильно скорочується.

Інтереси НАК «Нафтогаз України» у Стокгольмському арбітражі представляє норвезька юридична фірма Wikborg Rein.

Натомість російський газовий монополіст вимагає від НАК «Нафтогаз України» у Стокгольмському арбітражі повернення 23,837 мільярда доларів за недобір Україною контрактних обсягів газу з 2012 року, а також за торішню недоплату, на думку російської компанії, за постачання блакитного палива. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua