"Найекологічніший офіс у світі збудували у Мюнхені "

17 липня 2013

НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ. Офісна будівля – її назва NuOffice – розташована у Мюнхені. Її вважають однією з найекологічніших новобудов у світі. Це дає змогу економити до 90% енергії у порівнянні зі старими будівлями.

В основі концепції – використання екологічно сумісних будівельних матеріалів, висока якість навколишнього повітря і висока енергетична ефективність опалення, охолодження, вентиляції та освітлення.

Будівельні роботи завершилися торік у листопаді. Один із «будівельних секретів» схований всередині мурів.

«Зовнішні мури – дуже товсті. Тому немає потреби охолодження влітку, а взимку ми акумулюємо енергію і не мусимо сильно опалювати в зимові місяці, що скорочує витрати енергії. Ми інтенсивно працювали над моделюванням співвідношення стін та вікон, прагнучи досягти ідеального виходу енергії, і водночас – аби рівень денного освітлення у будівлі був достатнім. Чимало нюансів слід було розглянути з огляду на бажану суперенергетичність будівлі», – каже власник будівлі Губерт Гаупт.

Замість скляних фасадів, дуже поширених в офісних будівлях, збудованих останнім часом, у NuOffice – лише невеличкі віконця. Результат: спекотного сонячного дня потрібно менше енергії для кондиціонерів, а в холодні зимові місяці – для опалення. Крім того, ці вікна мають потрійне скло, аби забезпечити оптимальну ізоляцію.

Але найважливіша деталь системи приховується у підвалі: це – абсолютно нова система опалення.

Розповідає інженер Романо Шиллінґер: «Трубки всередині термоактивної стелі дають змогу регулювати температуру всередині бетону. Опалення чи охолодження бетонних мас має наслідком утримання стійкої температури у кімнатах».

Крім того, офіс під’єднаний до центрального опалення у зимовий час. Влітку для охолодження використовується вода.

Сонячна установка на даху забезпечує кількість енерії, достатню для будівлі.

Енергетичну концепцію розробили Міхаель Краузе та його команда з Fraunhofer Institute for Building Physics.

«Тепер, коли будівництво завершене і будівля є функціональною, ми можемо виміряти енергію, яка використовується, і вирахувати енергетичну ефективність будівлі», – каже Міхаель Краузе.

Датчики вимірюють температуру та вологість повітря як всередині, так і з зовнішнього боку будівлі. Ці дані використовуються для регулювання кліматичних умов у приміщенні.

«Ми очікуємо, що наприкінці року первісне споживання енергії становитиме 30 кіловатт-годин з розрахунку на один квадратний метр щороку. Зазвичай нові офісні будівлі, які не мають, так би мовити, «жодних амбіцій» стосовно енергозбереження, споживають десь так від 100 до 150 кіловатт-годин на квадратний метр щороку», – розповідає далі Міхаель Краузе.

Орендарі, у розпорядженні яких інтегровані установи для денного догляду за дітьми, а також фітнес-центр, цінують низьку енергозатратність будівлі, надто ж тому, що вартість енергії тут зросла більш як на 50% за останні десять років.

Будівля, розроблена у рамках Європейського дослідницького проекту «Напрям», – надзвичайно приваблива для орендарів: 90% приміщень було здано в оренду ще до завершення будівництва.

Докладнішу інформацію можна знайти на сайті: www.youris.com

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua