"Напрямок руху — Закарпаття"

Василь БЕДЗІР
25 травня 2013

ДРУЖБА. Третій фестиваль «Дні чеської культури в Ужгороді», який розпочався вчора, триватиме десять днів У рамках фесту відкриють черговий міні-пам’ятник. Ним стане Їжачок, який є символом Їглави — чеського міста-побратима Ужгорода. На перилах річки Уж уже встановлено один міні-пам’ятник — бравому солдату Швейку. Кращі гурти Чехії візьмуть участь у шести рок-концертах. Як і рок-опера «Ісус Христос — суперзірка» у виконанні артистів із чеського краю Височіна, вони будуть безплатними для глядачів.

Усі десять днів працюватиме ресторан-шапіто на 800 місць, у якому пропонуватимуть традиційні чеські страви і вісім різновидів пива. Центром міста гулятиме дует «Швейк бенд», учасники якого представлятимуть фольклор рубежу минулого та позаминулого століть. 

Чеські туристи оглядають міні-пам’ятник бравому солдату Швейку на березі Ужа. Фото автора

— «Дні чеської культури в Ужгороді» будуть фестивалем і за назвою, і за суттю, — сказав керівник Ужгородського туристично-інформаційного центру Олександр Коваль. — Ці десять днів привернуть увагу до нас у Чехії, збільшать кількість візитів офіційних гостей і туристів.

А для науковців, культурологів і громадських діячів  створять майданчик для обговорення розвитку українсько-чеських зв’язків. Його під назвою «Ужгородські чеські наукові читання» організовує Науково-дослідний інститут Центральної Європи та Центр історичних студій з богемістики і словакістики, який діє при Ужгородському національному університеті.

Створений ужгородцем Михайлом Колодком, скульптурний Швейк із нетерпінням чекає на фестиваль. Всівшись на перилах біля річки Уж і прикривши долонькою очі від сонця, дивиться на сучасне місто. До слова, Ужгород згадується у книжці Ярослава Гашека: до нього мало не відправили потяг, у якому бравий солдат мав їхати на фронт — тобто в зовсім інший бік. Нині напрямок руху обрано правильний.

За кілька днів до фесту в центрі подій опинилося село Репинне у Міжгірському районі. На його околиці днями відкрили пам’ятний знак на місці загибелі останнього опришка Верховини Ілька Лепея. Несправедливо засуджений за злочин, якого не скоїв, Ілько втік із тюрми і мстився владі, грабуючи багатих торгівців. 1935 року куля чеських жандармів обірвала життя народного месника, і аж через вісім десятиріч про нього згадали... за кордоном. Давній друг закарпатців із краю Височіна Чеської Республіки Йозеф Недвед зацікавився життям опришка й ініціював встановлення пам’ятного знака на місці загибелі месника.

За особисті кошти членів благодійного фонду «Віза» («Височіна — Закарпаття»), що в Чехії, виготовлено пам’ятний знак авторства відомого скульптора Михайла Беленя. Опоряджувальні роботи навколо нього виконав місцевий підприємець Юрій Стець.

На знакові зображено портрет Лепея, викарбувано дати його народження і смерті та слова «Доля сильніша волі» українською та чеською мовами. Знімальна група остравської студії Чеського телебачення зустрілася з внучками Ілька Лепея і людьми, які його пам’ятають, щоб створити відеофільм про закарпатського опришка. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua