"Народила доньку за підтримки інсулінової помпи"

Олена ІВАШКО
6 квiтня 2013

УНІКАЛЬНО. Випадок Юлії Борцової миколаївські лікарі вже охрестили унікальним. Жінка стала першою в Миколаївській області молодою мамою, яка виносила і народила здорову дівчинку за підтримки інсулінової помпи. Це  дає надію всім, хто з подібним діагнозом мріє про повноцінну сім’ю і здорових дітей.

Довгих шість років Юлія йшла до жаданого материнства. За цей час їй довелося пережити численні обстеження, пристосуватися до щогодинних інсулінових ін’єкцій і, нарешті, зважитися народити дитину.

Річ у тому, що  діагноз «цукровий діабет» Юлі поставили в 12 років. Відтоді її життя змінилося.

— Зрозуміти мене зможе лише той, хто має цю недугу, — каже Юлія. — Нескінченні виміри цукру, загрози інсулінової коми, постійні уколи і жодної  надії на остаточне одужання.

Та коли  зустріла Олександра, наче почалося нове життя, а з ним і мрії про дитину. Хоч  лікарі застерігали про численні проблеми під час вагітності, але бажання  жінки стати матір’ю пересилило всі страхи.

До того ж з’явився вихід — інсулінова помпа. Це спеціальний пристрій для введення інсуліну, тобто терапія з безперервним підшкірним введенням інсуліну. За своїм призначенням інсулінова помпа є альтернативою багаторазовим щоденним ін’єкціям і дає змогу проводити інтенсивну інсулінотерапію в поєднанні з моніторингом рівня глюкози і підрахунком кількості вуглеводів. На жаль, вартість такої помпи    27 тисяч гривень —по кишені не всім. Родина Борцових такої суми не мала. Тож вирішила звернутися по допомогу до людей небайдужих. І такі знайшлися серед депутатів облради. Помпу для Юлії Борцової придбали. 

— Це перша жінка в Миколаївській області, яка пройшла всю вагітність і пологи на помпі, — розповідає обласний дитячий ендокринолог Людмила Іваненко. — Юля довела, що за допомогою помпотерапії жінка з таким діагнозом здатна виносити і народити здорову дитину.

Людмилу Іваненко підтримує завідуюча відділенням екстрагенітальної патології Миколаївської обласної лікарні Наталія Кошова.

— Коли Юля народила здорову дівчинку, мені телефонували лікарі з інших областей України та вітали, — розповідає Наталія Кошова. — Адже, незважаючи на те, що інсулінова помпа не належить до надто передових інновацій в сфері медтехніки, її використанням в Україні можуть похвалитися не всі, а тим більше, у випадку вагітності і пологів. Часто буває, що жінка-діабетик народжує дитину з подібними проблемами.

Після того, як Юлі встановили помпу (пристрій, який цілодобово носять на тілі), в неї відпала потреба самостійно слідкувати за рівнем цукру в крові, вимірювати щогодини цукор, робити корекцію  ін’єкцій на добу. Все регулювала помпа.  Протягом вагітності та пологів цукрова небезпека ані мамі, ані дитині не загрожувала. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua