За два роки до літніх Ігор в Ріо-де-Жанейро саме чемпіонати світу з різних видів спорту дають змогу  найбільш об’єктивно оцінювати шанси претендентів на олімпійські нагороди. З огляду на це останні турніри найвищого рівня додали вітчизняним уболівальникам оптимізму.

На чемпіонаті світу з фехтування в Болгарії звичний для себе гросмейстерський рівень підтвердила олімпійська чемпіонка Пекіна Ольга Харлан. В особистому турнірі шаблісток вона змусила зачохлити зброю всіх своїх конкурентів і піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу пошани.

У серпні на гребному каналі в Москві не було рівних ще одному гвардійцеві українського спорту Юрію Чебану. На улюбленій дистанції 200 метрів він перетнув фінішну лінію першим.

На початку осені героєм спортивного місяця стала чемпіонка світу з боротьби Юлія Ткач. Минулого року Юлія, яку у спортивному світі більше знають за дівочим прізвищем Остапчук, народила сина Ярослава.

Своє повернення на килим після декретної відпустки спортсменка відзначила бронзовою медаллю на європейській першості в фінському місті Вантаа. А ось на чемпіонаті світу, який на початку вересня відбувся в Ташкенті, Юлія перемогла у ваговій категорії до 63 кілограмів.

— Я давно мріяла про те, щоб стати найкращою спортсменкою країни, — зізналася чемпіонка світу журналістам після церемонії нагородження. — Вдячна експертам, Національному олімпійському комітету за це визнання.

Президент НОК Сергій Бубка вручив також статуетку, диплом та грошову премію Андрієві Пістуну, якого визнано найкращим наставником місяця.

На рахунку заслуженого тренера України ціла плеяда атлетів екстра-класу — учасниця пекінської Олімпіади Оксана Ващук, чемпіонка світу Олександра Когут, бронзова призерка світової першості Алла Черкасова, чемпіонка Європи Людмила Балушка. Головний олімпієць країни також висловив щиру  вдячність Асоціації спортивної боротьби України на чолі з її президентом, олімпійським чемпіоном Ельбрусом Тедеєвим. 

Валерій КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»