"Наш вплив на ціни в Причорномор’ї зростає"

Галина ІЩЕНКО
5 серпня 2014

У ТОП-10 найбільших агрохолдингів світу ввійшли 2,5 українські компанії. Про це повідомив член ради директорів групи компаній «Зерно UA» Андрій Друзяка під час конференції «Проблеми, виклики та перспективи українського ринку зерна та продуктів його переробки». 

«Чому 2,5? Тому що дві компанії — чисто українські, це UkrLandFarming і «Кернел», і одна — інвестиційна, NCH Capital, яка володіє земельним банком в Україні та Росії, — пояснив він. — Остання в рейтингу на шостому місці, а перша і друга — на восьмому і десятому. У першу п’ятірку рейтингу потрапив китайський, два казахстанські, аргентинський та аргентинсько-бразильський холдинги».

За словами Андрія Друзяки, фахівці зараз сперечаються, яким шляхом піде аграрна Україна — латиноамериканським, казахстанським чи європейським, і поки все йде до того, що своїм власним. Наразі відбувається укрупнення холдингів і воно триватиме й надалі, — переконаний він, — сильні поглинуть слабких,  багаті скуплять бідних.За словами експерта, в Україні нині близько 80 агрохолдингів, які виробляють 40% агропродукції. При цьому 18 найбільших з них фактично самі обробляють шосту частину земель сільгосппризначення, зауважив член ради директорів «Зерно UA». Ці підприємства не просто виробничі майданчики, а й потужні торгові доми, які впливають на цінову політику трейдерів у Причорноморському регіоні. Найбільші можуть розгойдувати ринок як у «мінус», так і в «плюс». Цього року це було помітно, зокрема, по ячменю, уточнив Андрій Друзяка. 

 

Назва

Земельний банк, тис. га

Ukrlandfarming

670

Кернел Групп

422

NCH

400

ПАТ«Миронівский хлібопродукт»

320

Мрія Агрохолдинг

320

ТОВ «Українські аграрні інвестиції»

261

ТОВ «Астарта-Київ»

245

HarvEast

197

Агротон

151

За даними групи компаній «Зерно UA»

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua