"Наші поранені їдуть на реабілітацію до Прибалтійських країн"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
28 жовтня 2014

Поранені учасники АТО, які лікуються у Дніпропетровську, мають змогу пройти кваліфіковану реабілітацію в європейських медичних закладах. Керівники Дніпропетровщини та країн Прибалтики домовилися про співпрацю в цій сфері. На лікування до балтійських берегів уже відправлено 26 поранених бійців добровольчих батальйонів та військових частин: десятеро — до Естонії, чотирнадцять — до Литви і двох — до Латвії. В основному це вояки з важкими пораненнями, які потребують реабілітації.

Головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко зазначає, що останнім часом кількість поранень у живіт, груди і голову зменшилася. Це свідчить про те, що у бійців з’явилося більше засобів захисту, що вони вдягають жилети та каски. Водночас багато поранень кінцівок — близько 70%. «Тішуся, що хлопці отримають кваліфіковану реабілітацію в європейських країнах. Хоч тамтешніх лікарів це лякає, адже вони давно не воювали і не бачили тих страшних поранень, які бачимо ми. Вони постійно розпитують, як нам вдається справлятися з таким потоком поранених», — розповів Сергій Риженко.

Тож своєю чергою українські лікарі діляться досвідом із прибалтійськими. Зокрема, на медичному конгресі керівники дніпропетровської обласної лікарні розповідали про досвід роботи з пораненими солдатами і управлінням інтенсивними потоками поранених.

— Латвійці дуже переймаються подіями в Україні. Вони відкритим текстом говорили, що нині не готові до такого. Тому вчаться на випередження, — поділився враженнями заступник головного лікаря Дніпропетровської обласної лікарні Юрій Скребець. 

Медики відзначають активну роботу волонтерів, яка в координації з владою дала змогу повністю забезпечити лікарню найсучаснішими препаратами, завдяки яким було врятовано життя багатьох солдат. «Усе, що було винайдено досі, було залучено до лікування поранених — від найдорожчих знеболювальних до найкращих антибіотиків. Наша лікарня показує найнижчий відсоток летальних випадків по країні», — наголосив Сергій Риженко.

Недавно делегація Дніпропетровщини ознайомилася з роботою естонського центру протезування. Є попередня домовленість про створення аналогічного центру в Україні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua