"Наші пшениця й кукурудза мають попит у ЄС"

Галина ІЩЕНКО
17 вересня 2014

Безмитні квоти на українські зернові, надані в рамках автономних торговельних преференцій Євросоюзу до 1 листопада 2014 року, вибрано на 85%. Про це «УК» повідомив гендиректор «ПроАгро» Микола Верницький. За його даними, із загального обсягу в 1,6 мільйона тонн зернових, дозволених до безмитного продажу в ЄС, імпортери вже викупили 1,37 мільйона тонн. Так, квоту на кукурудзу у 400 тисяч тонн використано повністю ще 25 липня, а на пшеницю у 950 тисяч тонн — 29 серпня. Експерт зауважив, що активний інтерес до отримання квот на ці зернові з боку європейських покупців пояснюється, насамперед, тим, що квотні обсяги не обкладають ввізними митами. Європа є ключовим покупцем української кукурудзи, закуповуючи її приблизно в 6 разів більше, ніж обсяг квот. Крім того, на тлі падіння якості європейського врожаю пшениці попит на український аналог залишається досить високим, тож можна припустити, що понадквотний імпорт, але вже з урахуванням сплати мита, також буде активним, пояснив експерт. Сприяло активізації видачі імпортних ліцензій на українську пшеницю в ЄС також  бажання трейдерів вивезти якомога більше зерна у максимально короткі терміни через побоювання можливих затримок з ратифікацією угоди з ЄС та блокування експорту через військові дії на сході.

Заявки на отримання квоти на безмитний імпорт в ЄС українського ячменю поки що не такі жваві, як би ми хотіли, продовжив Микола Верницький. Продано лише 19,5 тисячі тонн, або 7,76%, за дозволених до безмитного продажу 250 тисяч тонн. А все тому, що ЄС і сам є потужним експортером ячменю, і європейські компанії, як правило, закуповують його в Україні переважно продовольчої або пивоварної якості. Крім того, маємо знижений європейський попит через збільшення частки фуражного зерна у загальному валу вирощеного в Європі.

Експерт також нагадав, що наразі вже на 100% вибрано безмитні квоти на фруктові соки (ще 5 травня) та мед (13 серпня). Попит мають також українські зернові крупи (станом на 1 вересня вибрано 35% квоти), солод (28%), продукти переробки томатів (14%), висівки (8%).

Експерт нагадав, що Рада ЄС з питань закордонних справ 14 квітня 2014 року в односторонньому порядку скасувала митні збори на експорт низки українських товарів до країн ЄС до 1 листопада цього року. Для інших груп товарів введено нижчі ставки ввізних митних зборів, порівняно з тими, що діяли.

Після ратифікації економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС безмитні річні квоти діятимуть на постійній основі, з можливістю їх подальшого збільшення. Отже, відкриття нової квоти на кукурудзу та пшеницю можливе лише після 1 листопада 2014 року. Квоти, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, видають за принципом «перший прийшов — перший обслуговується». Одержувачами квот є європейські компанії-покупці.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua