Тривалий час в Україні перебувала третина всього європейського єврейства. На рубежі XIX і XX століть на нашій території проживали 2,6 мільйона євреїв, у нас зберігаються національно-релігійні святині єврейського народу. Звідси походить блискуча плеяда філософів, митців, релігійних і політичних діячів, які відіграли кардинальну роль у духовному відродженні єврейського народу — основі побудови Держави Ізраїль. У залі Музею історії міста Києва на 54 плакатах зображено ізраїльтян, пов’язаних з Україною місцем свого народження. Більшість з них добровільно чи під тиском обставин, сповнені радості або туги і гніву залишили місця свого дитинства, щоб стати героями, лідерами, символами величі духу землі іншої, обітованої. 

На відкритті виставки Еліав Бєлоцерковські, посол Ізраїлю в Україні, зазначив, що він лише кілька тижнів пропрацював на цій посаді, а вже став учасником історичної події. «Важко передати щире здивування й задоволення, які викликають ця виставка. Я ніби в Тель-Авіві, оскільки іменами осіб, представлених тут, названо вулиці столиці Ізраїлю. Ми знаємо й шануємо нашу історію, видатних людей країни, їхній внесок у створення і розбудову країни, проте небагато ізраїльтян знають про походження цих славетних людей, що вони — вихідці з України. Таке унікальне явище — спільна для обох країн культурна спадщина — означає, що найміцніші взаємини між державами — стосунки між людьми. Україна нині переживає непростий період, який у нас триває чи не з часів заснування. Рівень об’єднання ізраїльського суспільства і мобілізації його перед викликами часу заслуговує поваги. Можу вам пообіцяти, що Ізраїль стоятиме поряд з Україною і, наскільки можливо, допомагатиме розвиватися вашій сильній демократичній державі. Місток для спільної роботи покладено багато років тому, а нинішня виставка — ще одне цьому підтвердження».

Київ дав світові одну з найвідоміших жінок ХХ століття — Голду Меїр.Фото з сайту educational.rai.it

Своєю чергою заступник голови МВС Ізраїлю Фаїна Кіршенбаум наголосила, що зворушена кількістю постерів, де зображено людей, які втілили в життя свою мрію. «Саме завдяки вірі у власну мрію, наполегливій праці для її втілення і було створено Державу Ізраїль у травні 1948 року. Важко переоцінити інтелектуальний внесок вихідців з України в культурне, наукове та економічне життя єврейської держави. Ми часто звертаємося до історії, а ця виставка показала нам людей, які власне і є історією, вони творили її, лишивши свої імена і справи у назвах районів міст, закладах науки і культури. Маємо продовжувати спільну роботу єднання між двома країнами, почату нашими предками. Бажаю нашим країнам процвітання, миру, теплих взаємовідносин».

Виставка триватиме до 29 вересня.

ТОЧКА ЗОРУ

Іцхак КАГАН,
заступник посла
Держави Ізраїль
в Україні:

— Чи випадкова ця подія? Ні, вона закономірна, настав час об’єктивно висвітлювати взаємовідносини наших народів і держав. Літературним героям Шолом-Алейхема і стереотипам радянської пропаганди слід протиставити особу будівничого нації. Ізраїль створювали євреї з усього світу, але коли заглиблюєшся у корені, з’ясовуєш, що найбільший внесок зробили вихідці з України. Це, як правило, освічені молоді люди, певною мірою ідеалісти, які втілили мрію побудови власної держави. Навіть серед підписантів під Декларацією про створення Держави Ізраїль переважають вихідці з України.

Київ дав світові одну з найвідоміших жінок ХХ століття — Голду Меїр, двічі на посаду президента Ізраїлю обирався виходець із Полтави Іцхак Бен-Цві, четвертий президент Держави Ізраїль Ефраїм Кацир народився у Києві. Для багатьох українців імена Зеєва Жаботинського, Йосипа Трумпельдора, Леві Ешколя, Моше Шарета, Ангона (Шмуеля Йосефа Халеві Чачкеса) та багатьох інших будуть справжнім відкриттям. Так само ізраїльтяни з подивом дізнаються про витоки їхньої держави. Нині показано лише частину вивченої нами історії від 1880-х до 1948 рр. Це дослідження триватиме! 

Лариса СЕМАКА
для «Урядового кур’єра»