"Наслідки підтоплення на Одещині ліквідовано"

Іван ШЕВЧУК
1 жовтня 2013

Уже на початку цього тижня одеські рятівники відзвітували про завершення ліквідації наслідків підтоплення, що спіткало 12 вересня п’ять районів на півдні Одещини. 

Було підбито й сумні підсумки стихії: підтопленими виявилися 449 житлових приватних будинків, 91 із них був зруйнований, ще 85 перебувають під загрозою руйнування. Під час рятувальної операції довелося відселити 420 осіб. Від початку проведення робіт із ліквідації наслідків підтоплення рятувальники відкачали понад 137 тисяч кубометрів води. Поза тим, разом з ветеринарними підрозділами вони повністю зібрали загиблих тварин та утилізували з дотриманням встановлених санітарних норм. На території підтоплених районів триває санітарно-освітня робота з профілактики інфекційних захворювань серед населення. У зоні стихійного лиха збирають проби питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники й дезінфікують джерела водопостачання.

Уряд вирішив виділити майже 105 мільйонів гривень із резервного фонду держбюджету на проведення першочергових аварійно-відновлювальних робіт та компенсацію матеріальних втрат населенню, що постраждало внаслідок стихійного лиха. Приблизно чверть цієї суми буде спрямовано на компенсацію збитків, яких зазнали громадяни, решта піде на відновлення зруйнованих доріг і дамб.

Про існування річки Когильник, що утворила ці заплави неподалік Татарбунарів,  сухої пори дає знати лише дороговказ. Фото надане автором

Прем’єр-міністр України Микола Азаров розпорядився якнайшвидше знайти прихисток для постраждалих: «Без даху над головою залишилися півтисячі сімей, а скоро холоди, тому передовсім доручаю невідкладно розселити людей, створити їм нормальні умови життя, дітей влаштувати в дитячі садки та школи».

Для остаточного розв’язання квартирної проблеми жителів селища Березине Тарутинського району (саме на цей населений пункт припав основний удар стихії) обласне керівництво вирішило реконструювати 5-поверховий будинок. Очікувана вартість робіт — 20 мільйонів гривень. А ось у селищі Бородіно того самого району доведеться будувати новий дитсадок. Старий-бо зазнав значних ушкоджень і відновленню не підлягає.

Найтрагічніші ж втрати від стихії  — спричинена нею загибель двох людей.  Щоб уникнути таких трагедій у подальшому, заступник голови Держагентства водних ресурсів України Олексій Чинарьов вважає за потрібне розвивати ефективну інтернаціональну систему оповіщення, зокрема у рамках діяльності Міжнародної комісії із захисту ріки Дунай. Нещодавно організована нею експедиція обстежила 10 тисяч дамб та берегозахисних споруд уздовж усього Дунаю. Робота вельми актуальна на тлі цьогорічного  паводку на великій європейській ріці. Утім, вересневе лихо на Одещині спричинив розлив невеличкої річечки Когильник, про чиє існування в суху пору нагадують хіба зарості очерету.

Національний експерт комісії із захисту ріки Дунай Олексій Ярошевич вважає, що якби за станом водойми стежили належно, то лиха просто не трапилося б: «Має бути розроблено план управління басейном: річкою треба керувати, а не просто виявляти дива мужності, як ось у Татарбунарах, коли там перелило дорогу. Якби наявні зливні отвори чистили хоча б раз на п’ять років, то там не було б потреби демонструвати дива працьовитості й порятунку».

Нині рятувальна служба застерігає про значне погіршення погоднизх умов на всій території України. З-поміж основних регіонів, де рятувальники мають особливо пильнувати, знову названо Одещину.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua