"НАТО та Росія розробили нову систему виявлення вибухівки"

31 жовтня 2013

Цей проект отримав назву STANDEX. Над ним з 2010 року працювали разом фахівці з країн, що входять до складу НАТО, та Росії.

Цю нову систему мають запровадити у Лондоні, Мадриді і Москві. Її мета — запобігати здійсненню терактів в транспортних мережах міст.

Говорить керівник проекту Пєр Шарю:

«В наш час транспортна інфраструктура, особливо це стосується громадського транспорту, має захист, слабший за авіаційну транспортну галузь. Тому НАТО разом з Росією вирішили розвинути технології, здатні захищати такий тип інфраструктури».

Нова система здатна ідентифіковувати не лише підозрілу людину, але й розташування вибухівки на її тілі.

Початковий етап проекту обійшовся у 4,8 мільйона євро та став важливим кроком на шляху розвитку співпраці між НАТО та Росією.

Говорить російський інженер Міхаїл Корольов:

«Гадаю, це справді було дуже цікаво. Це — гарний приклад міжнародної співпраці, адже терористична загроза не є локальною, не стосується лише якоїсь окремої країни чи регіону. Це — загальносвітова проблема. І тут необхідна консолідація зусиль для того, щоб усі раціональні сили суспільства були спрямовані на вирішення цієї проблеми».

Наступним кроком реалізації проекту стане виведення системи на ринок.

Таким чином, країни НАТО та Росія зможуть широко застосовувати її з метою попередження майбутніх терористичних атак в громадських місцях й під час масових подій.

 Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua