"Науковці всерйоз націлилися на орбіту"

Катерина МАЦЕГОРА
24 жовтня 2013

Загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма на 2013—2017 роки є п’ятою космічною програмою та першим з важливих для подальшого розвитку галузі документів. Зокрема, Концепції реалізації державної політики у сфері космічної діяльності до 2032 року та Плану заходів щодо її виконання. Такими словами розпочав у Будинку уряду брифінг голова Державного космічного агентства Юрій Алексєєв.

Ця програма має підвищити ефективність використання космічного потенціалу для вирішення актуальних завдань розвитку держави. У документі прописано завдання, пов’язані зі здійсненням дистанційного зондування Землі, вдосконаленням космічних систем телекомунікацій та навігації, провадженням космічної діяльності в інтересах національної безпеки і оборони, проведенням наукових досліджень, створенням космічних комплексів, забезпеченням промислово-технологічного розвитку, поглибленням міжнародного співробітництва.

«Ми хочемо створити систему геоінформаційного забезпечення та проведення моніторингу надзвичайних ситуацій з використанням космічної інформації. Запустити космічні апарати дистанційного зондування Землі «Січ-2-1» у 2015 році, науково-технологічного — «Мікроват» і університетський «УМС-1» у 2017 році», — окреслив наміри відомства його керівник.

Буде виконано й початкові етапи робіт зі створення перспективних космічних апаратів дистанційного зондування «Січ-2М» та «Січ-3Р»,  створено  космічний ракетний комплекс «Циклон-4», перший пуск якого планується у 2015 році з пускового центру Алкантара в Бразилії.

Говорив посадовець і про створення національної супутникової системи зв’язку «Либідь» (старт роботи заплановано на кінець квітня 2014 року). Вартість першого українського телекомунікаційного супутника зв’язку становить близько 260,5 мільйона доларів. «Це проект канадської компанії під гарантії українського уряду. Запуск здійснюється центром космічної експлуатації Роскосмосу, який і замовив нам цю ракету на Південмаші. Нині ми її доробляємо і вже в найближчій перспективі підготуємо до відправлення на полігон. Подальшу експлуатацію здійснюватиме Укркосмос. Нині ми також завершуємо будівельно-монтажні роботи станції управління», — пояснив Юрій Алексєєв.

Програма стане ефективною для економіки країни, адже очікується отримати комерційний прямий дохід на рівні 2,5 мільярда гривень та непрямий прибуток — майже 3,24 мільярда гривень.

«Орієнтовний обсяг фінансування Програми становить 2,58 мільярда гривень, з них держбюджет виділить 1,12 мільярда гривень», — резюмував голова Державного космічного агентства. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua