"Навчальні заклади культури обіцяють краще фінансувати"

Микола ПЕТРУШЕНКО
14 травня 2015

Уже багато років у Києві на видноті стоїть новий недобудований Національний університет театру, кіно й телебачення імені І. Карпенка-Карого. Не в кращому стані й старі приміщення: тут і тріщини в стінах, і пліснява на стелі. Бракує також найнеобхіднішого для навчального процесу, а це позначається на якості підготовки студентів. 

Тому учасники недавнього обговорення стратегії розвитку культури були одностайні в тому, що розв’язання проблеми слід починати з поліпшення підготовки кадрів. Її здійснюють 36 вищих навчальних закладів І—ІV рівнів акредитації державної та приватної форм власності. Флагманом галузі є Національний університет імені І. Карпенка-Карого.

Саме тут під головуванням віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка за участі представників різних міністерств і відомств та діячів культури відбулось обговорення актуальних питань розвитку освіти в галузі кіно та театрального мистецтва.

Проблеми, які останнім часом постали в державі, сказав В’ячеслав Кириленко, виникли й тому, що розвитку духовної сфери приділяли недостатньо уваги. Ми не повинні заплющувати очі на умови підготовки кадрів. А в аудиторіях взимку холодно, вимикають світло, бракує сучасного реквізиту. Щоб Національний університет імені І. Карпенка-Карого й надалі виконував функції флагмана, йому потрібна підтримка.

Віце-прем’єр пообіцяв, що цього року буде зроблено прорив у фінансуванні навчальних закладів культури. Великі надії в цьому покладають на запровадження кінозбору. Оскільки, за словами посадовця, брати участь в ньому мало охочих, то пропонують відповідні зміни до певних законів. У разі їхнього ухвалення Верховною Радою поліпшиться фінансування кіновиробництва і освітніх закладів, які готують для нього кадри.

Нині Київському національному університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого, стверджують фахівці, для існування (не розвитку) потрібно додати хоча б десять мільйонів гривень.

Йдеться насамперед про потреби на ремонт, оплату комунальних послуг — все те, без чого неможливо нормально проводити навчання. А йдеться ж про підготовку фахівців, що мають дбати про духовний розвиток нації, її культуру й мистецтво. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua