"Навіщо мирному жителю арсенал?"

Олександр ВЕРТІЛЬ
27 серпня 2014

Немало жителів сходу, знайшовши зброю чи боєприпаси, залишають їх собі «про запас». 

У ці тривожні і складні дні багато представників сумської міліції несуть службу в зоні Антитерористичної операції. Як повідомляє сектор зв’язків з громадськістю УМВС України в Сумській області, вони не тільки беруть активну участь у бойових діях, захищаючи країну від військової навали, а й вилучають у місцевого населення зброю, залишену напризволяще так званими ополченцями та найманцями.

А «врожай» цей доволі рясний. Багато хто з мешканців, знайшовши зброю чи боєприпаси, не здають їх правоохоронним органам, а воліють зберігати. Насамперед це стосується членів загонів місцевої оборони так званих ДНР та ЛНР, які продовжують виношувати лихі наміри, запасаючись  небезпечним «добром» і яке до того ж уже використовувалося як знаряддя вбивства.

Так, у передмісті Червоного Лиману на подвір’ї колишнього ополченця  сумські правоохоронці знайшли та вилучили снайперську гвинтівку СВД, 2 магазини до неї, 80 патронів калібру 7,62  міліметра, пістолет, світлові патрони до нього, радіостанцію, польовий камуфляжний одяг тощо.

Трапився навіть «раритет» —  дбайливо загорнутий і схований головний убір російського кубанського козацтва. Пакет зі зброєю, спорядженням та одягом хтось завбачливо прикопав у дворі під височенним парканом, замаскувавши свіжоскопану ділянку всіляким непотребом — дірявими відрами, старими автомобільними шинами, іншим господарським дріб’язком. Ймовірно, господар сподівався, що його криївку омине пильне міліцейське око. Однак прорахувався.

Значну кількість зброї, боєприпасів та спеціального спорядження сумські бійці знайшли на території донецького Ямполя (до речі, на Сумщині є його тезка — районний центр). Зокрема, в кількох дворах зберігався ледь не військовий арсенал — протитанковий ракетний комплекс ПТРК та 1600 патронів, пістолет Макарова з двома спорядженими магазинами до нього, автомат Калашникова, ручний кулемет Калашникова, гранатомет РПГ-18, тротилові шашки, велика кількість патронів калібру 5,45  мм.

На щастя, всі боєприпаси і зброя вилучені, хоча не позбавлене сенсу запитання: навіщо мирним громадянам таке озброєння? 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua