"Наївне сузір’я Мирослави Збожної"

12 квiтня 2014

Напередодні Великодніх свят у столичній галереї «БОСКО» відкрилася  виставка «Сад божественних пісень». Поціновувачі  мали змогу  переконатися, що це, мабуть,  найсамобутніша акція серед тих, які відбуваються цими днями  у Києві. Адже в експозиції не бачимо характерних для такого періоду  писанок чи інших традиційних ремесел. Натомість відвідувачам пропонується  малярство, яке  відображає прадавні уявлення українців.

Знання наших предків  про сузір’я та знаки зодіаку спробувала намалювати талановита мисткиня Мирослава Збожна. Кожен знак «Зодіїв» має відповідник у сучасному європейському гороскопі. Наприклад, у народі знак Овна називали Браменою, Тельця — Любавою, Близнюків — Легеною.

Український гороскоп ніхто ніколи не малював і не відтворював, каже Мирослава, яка вперше доторкнулася до цієї теми,  працюючи у  творчій редакції Національного телебачення. Нині 13 знаків народного гороскопу в стилі наївного малярства відвідувачі можуть не лише побачити, а й порівняти із власним  світосприйняттям.

Сучасні Брамени і Любави раді розпізнати схожість з образами на полотні

Ідея створити виставку належить засновниці галереї Наталії Лисенко, каже авторка робіт. «Я вагалася: чи варто все це робити. Сумнівів було більше, ніж упевненості… У Наталки — навпаки. Вона впевнено відкрила сторінку перекидного календаря і вказала на 7 квітня, Благовіщення!»

Окрім картин із циклу «Українські ЗОДІЇ», на виставці  представлені також роботи  Мирослави Збожної з циклів «Сад божественних пісень», «Київські фрески» та серія жіночих образів «ТА, що…»

То ось вона яка! ТА, що...

Організатори сподіваються, що серед відвідувачів знайдуться й ті, хто зголоситься  придбати  сучасну версію ікони «Не ридай мене, Мати», кошти від продажу якої підуть на благодійність.

Неканонічну ікону  як молитву за загиблими героями Небесної Сотні Мирослава Збожна також виконала  в стилі наївного малярства: на руках у Божої Матері одягнений у вишиванку Син. Символ зламаної долі, та незламного духу…

Після побаченого виникає бажання, щоб це чисте щире мистецтво, у якому глибоке народне коріння,  побачило якомога більше людей.  Впевнена: вони ще глибше пізнали б душу нашого народу — наївного, доброго і красивого як світ. Це відгук відвідувачки, з яким важко не погодитися. 

Оксана ГОЛОВКО,
Володимир ЗAЇКА

(фото),
«Урядовий кур’єр»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua